08
05.2024
Світла середа Йо 1, 35-51
0,00 / 0,00

Thursday, 01 липня 2021

Звичайний період, Йн 6, 48-54
Торжественне поклоніння пречистим Тайнам Тіла і Крови Господа нашого Ісуса Христа. Св. мч. Леонтія

За хвилину почуємо слова Господа Ісуса Христа, які багатьом Його сучасникам видавалися незрозумілими та важкими. Прошу в Бога про благодать доброго розуміння та прийняття Слова Життя.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 6, 48-54.

Сказав Господь юдеям, які до нього прийшли:
48. Я – хліб життя. 49. Батьки ваші їли манну в пустині й померли. 50. А це – хліб, що з неба сходить, щоб той, хто його їстиме, не вмер. 51. Я – хліб живий, що зійшов з неба. Коли хто їстиме цей хліб, житиме повіки. І хліб, що я дам, то моє тіло за життя світу.
52. Тут юдеї стали сперечатися між собою, кажучи:
– Як отой може нам дати своє тіло їсти?
53. Ісус сказав їм:
– Істинно, істинно кажу вам: як не їстимете тіла Сина чоловічого й не питимете його крови, не матимете життя в собі. 54. Хто їсть моє тіло й п'є мою кров, той живе життям вічним, і я воскрешу його в останній день.

Сьогодні чуємо слова Ісуса, в яких Він Сам Себе визначає хлібом життя. Для людей того часу хліб – це основа їхнього щоденного раціону харчування. Без хліба немає життя, або ж воно постає вкрай убогим та недостатнім, якщо хліб замінюється на щось інше, на якісь сурогати. Тут йдеться зовсім не про наше сучасне дієтичне харчування. В старі часи, коли бракувало хлібa, наступав голод, а замінниками виступали лобода, трава, кора дерев чи інші малопоживні речі.

Отже, Ісус є правдивим хлібом життя. Як звичайний хліб із земних злаків підтримує і живить тілесне буття людини, так Господь надає тим, хто Його приймає, життя небесне, вічне. І в даному випадку ці слова Христа не є метафорою чи риторичним порівнянням. Щоб мати вічне життя, Тіло Господа треба їсти, а Його Кров потрібно пити. І як же це зробити, адже ми не є людожерами?.. Багато хто зі слухачів спокусився цими словами, або ж прийняв їх за якесь безглуздя – та й відійшов від Ісуса.

Пізніше ті з учнів, які все ж таки залишилися з Ісусом, зрозуміли, що насправді тут йшлося про встановлення Таїнства Євхаристії. Вони взяли участь в Останній Вечері, їли хліб та пили вино, які у таємничий невидимий спосіб перетворилися на Тіло і Кров нашого Господа Ісуса Христа. Від них цю можливість – живитися, причащатися Господніх Таїн отримали ми всі. Слова Ісуса «Хто їсть моє тіло й п'є мою кров, той живе життям вічним» віднині можуть здійснитися в кожному з нас. Також і в мені! Чи прагну я цього?

Господи, навчи мене гідно приступати до святого Таїнства Євхаристії. Хочу і я жити вічним життям!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.