26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Sunday, 08 листопада 2020

Звичайний період, Лк 16, 19-31
Св. і славного влкмч. Димитрія Мироточця. Спомин великого і страшного землетрусу в Царгороді

Сьогоднішнім уривком Господь відкриває тобі логіку входу до Свого Царства, на яку не впливає звичайна людська успішність. Спробуй прийняти це запрошення в дусі покори і надії.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 16, 19-31.

Сказав Господь притчу оцю:
19. Був один багатий чоловік, що одягавсь у кармазин та вісон і бенкетував щодня розкішно. 20. Убогий же якийсь, на ім'я Лазар, лежав у нього при воротах, увесь у струпах; 21. він бажав насититися тим, що падало в багатого зо столу, і пси приходили й лизали його рани. 22. Та сталося: помер убогий, і ангели понесли його на лоно Авраама. Помер також багатий, і його поховали. 23. В аді, терплячи тяжкі муки, він підвів очі й побачив здалека Авраама та Лазара на його лоні 24. і закричав уголос:
– Отче Аврааме, змилуйся надо мною, пошли Лазара, нехай умочить у воду кінець пальця й закропить язик мій, бо я мучусь в цім полум'ї!
25. Авраам же промовив:
– Згадай, мій сину, що ти одержав твої блага за життя свого так само, як і Лазар свої лиха. Отже, тепер він тішиться тут, а ти мучишся. 26. А крім того всього, між нами й вами вирита велика пропасть, і ті, що хотіли б перейти звідси до вас, не можуть, ані звідти до нас не переходять.
27. Сказав багатий:
– Отче, благаю тебе, пошли його в дім батька мого: 28. я маю п'ять братів, нехай він їм скаже, щоб і вони не прийшли на це місце муки.
29. Авраам мовив:
– Мають Мойсея і пророків; нехай їх слухають.
30. Той відповів:
– Ні, отче Аврааме, але коли до них прийде хто з мертвих, вони покаються. 31. Авраам відізвавсь до нього:
– Як вони не слухають Мойсея і пророків, хоча б і хто воскрес з мертвих, не повірять.

Попри свою бідність, Лазар в цій розповіді Христа – не безіменний безхатченко. Те, що він названий на ім’я, підкреслює одну важливу річ: Бог його знає, Він його бачив у кожному моменті життя. У своїх незгодах і бідах Лазар завжди залишався важливим в очах Господніх. Але щоб це побачити, потрібно глянути далі – поза видиме, тимчасове.

В муці багач нарешті впізнає і бачить Лазаря, не тому що бажає щось вчинити для нього, але тому, що тепер потребує його. Це історія про справді нещасного чоловіка, що не розпізнав цілі свого життя, провівши його у власному закритому світі розваг і задоволень. Таке його життя стало в решті решт величезною непрохідною прірвою між ним та Богом, Авраамом й іншими людьми в Царстві Небесному. А якими є твої прагнення, мрії? Що для тебе означає бути щасливим?

Біль часами може перетворитися на доброго вчителя людяності і співчуття. Терплячи в аді, багач нарешті думає про долю інших, про остаточне щастя чи нещастя своїх братів. Можливо, якийсь важливий сенс має і твій важкий, неприємний дар болю? Для своїх братів багач просить особливого посланця. Він добре знає кам’яні серця своїх братів і щоб вразити їх, просить неможливого. Найбільш неможливе на цій землі сталося завдяки Ісусові, та, проте, далеко не всі Йому повірили тоді, коли Він жив, помер і воскрес, далеко не всі вірять і тепер. Що для тебе означає вірити в Христа і вірити Христові настільки, щоб жити так, як Він навчав?

Спробуй через слово Боже відкрити своє серце для духовних чи матеріальних потреб тих, кого Господь ставить поряд у твоєму щоденному житті.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.