26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Thursday, 22 жовтня 2020

Звичайний період, Лк 7, 17-30
Св. ап. Якова Алфеєвого

Людина, попри вже існуючий досвід Бога, постійно шукає осмислення своєї віри і розуміння, ким Бог є для неї. У сьогоднішньому Слові Ісус Христос показує одну із можливостей цього пізнання. Просімо у Господа про благодать відкритості  свого серця перед Ним.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 7, 17-30.

17. В той час розійшлася чутка про Ісуса по всій Юдеї і по всій країні. 18. Учні Івана сповістили його про те все. Тоді Іван покликав двох із своїх учнів 19. і послав їх до Господа сказати: «Ти той, що має прийти, чи іншого нам ждати?» 20. Прийшовши до нього, ті мужі кажуть: – Іван Христитель послав нас до тебе спитати: ти той, що має прийти, чи іншого нам ждати? 21. Саме того часу Ісус оздоровив багатьох від недуг, немочей та від злих духів і багатьом сліпим дав зір. 22. У відповідь Ісус сказав їм: – Ідіть сповістіть Івана, що ви бачили й чули: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищуються, глухі чують, мертві воскресають, бідним звіщається добра новина. 23. І блаженний той, хто не спіткнеться через мене. 24. А коли посланці Івана відійшли, Ісус почав говорити до народу про Івана: – На що ви вийшли дивитися в пустиню ? На тростину, що колише вітер? 25. На що вийшли ви глядіти? На чоловіка, одягненого в м'які шати? Таж ті, що в пишних шатах і в розкошах, сидять у царських палатах. 26. На що ви вийшли дивитись? На пророка? Так, кажу вам, і більше, ніж на пророка. 27. Це той, про кого написано: ось я посилаю посланця мого перед лицем твоїм, що приготує путь твою перед тобою. 28. Кажу вам: між народженими з жінок нема нікого більшого понад Івана; але найменший у царстві Божім – більший від нього. 29. Ввесь народ, що його слухав, і митарі визнали справедливість Божу і христилися хрищенням Івана. 30. А фарисеї та законовчителі відкинули Божий про них намір і не христились від нього.

Ще перед привселюдною діяльністю Ісуса, коли Він ще не проповідував Добру Новину, коли ще не оздоровляв хворих і не воскрешав мертвих, Іван Хреститель став свідком таїнства Богоявлення. Він під час Хрещення Ісуса на річці Йордані чув і досвідчив слова Отця Небесного, який говорив про Ісуса: «Ти - мій Син любий, тебе я вподобав». У сьогоднішньому Євангелії бачимо, що Іван Хреститель знову посилає своїх учнів до Ісуса, щоб упевнитися, ким насправді є Той. Бачимо певний сумнів Івана, або ж бажання глибшого пізнання Ісуса Христа.
А ти як часто вагаєшся у своїй вірі в Ісуса Христа? Запитай себе, ким для тебе є Ісус Христос і чи бажаєш Його пізнавати все більше і більше?

У відповідь на сумнів Івана Хрестителя, Ісус дає його учням пораду розповісти Іванові все, що вони бачили і чули, а саме: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищуються, глухі чують, мертві воскресають, бідним звіщається Добра Новина. Ісус запрошує нас бути з Ним, слухати і бачити все те, що стається при зустрічі із Ним. 
Пригадай свою духовну зустріч з Ісусом, що відчувало твоє серце? Що тебе переконувало і зараз допомагає у пізнанні Господа?

Після того як учні Івана пішли, Ісус відкриває перед людьми таємницю життя Івана Хрестителя – те, ким він є, і яким є його покликання. Ісус знає Івана Хрестителя і бачить його, як і кожного з нас, з перспективи вічності. Зустріч з Ісусом допомагає  людині не лише пізнавати Господа, але також відкрити таємницю власного життя, те, ким вона є насправді.
У хвилині тиші дозволь, щоб не лише ти, але сам Господь відкривав перед тобою таємницю твого життя, покликання та ким ти є для Нього.

На кінець, попроси і ти у Господа, щоб Він відкривав Тобі таємницю своєї Божественної природи, а також таємницю й сенс Твого особистого життя. Щоб ти міг жити Ним і Його спасінням, знаючи ким ти є насправді. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.