27
04.2024
Субота Лазарева Йн 11, 1-45
0,00 / 0,00

Wednesday, 07 жовтня 2020

Звичайний період, Лк 4, 1-15
Св. первомч. й рівноап. Теклі

Розпочинаючи сьогоднішню молитву, подаруй собі хвилинку тиші і попроси в Святого Духа ласки відкритого серця, щоб могти прийняти  Його любляче слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Луки 4, 1-15.

1. В той час Ісус, повний Святого Духа, вернувся з-над Йордану, і Дух повів його в пустиню, 2. де сорок день його спокушав диявол; і протягом тих днів Ісус не їв нічого. Коли ж вони кінчились, він зголоднів.3. Диявол йому каже:
– Якщо ти Син Божий, скажи цьому каменеві, щоб став хлібом.
4. Ісус озвавсь до нього:– «Написано, що не самим лише хлібом житиме людина.
5. Тоді диявол вивів його високо, показав йому в одну мить усі царства світу 6. і сказав до нього:– Я дам тобі всю цю владу і славу їхню, бо вона мені була передана, і я даю її, кому захочу. 7. І коли ти поклонишся передо мною, вся твоя буде.
8. Ісус у відповідь сказав до нього:
– Написано: ти будеш поклонятись Господеві, Богові твоєму, і йому єдиному служити.
9. Потім він повів його в Єрусалим, поставив на крилі храму і сказав до нього: – Коли ти Син Божий, кинься звідсіль додолу; 10. писано бо: він ангелам своїм велітиме про тебе, щоб тебе зберігали; 11. і вони знімуть тебе на руки, щоб ти не спіткнувсь ногою об камінь.
12. Ісус озвавсь до нього:– Сказано: не спокушатимеш Господа, Бога твого.
13. І кінчивши всі спокуси, диявол відійшов від нього до якогось часу.
14. Ісус у силі Духа вернувся в Галилею, і чутка про нього рознеслась по всій околишній країні. 15. Він навчав по всіх їхніх синагогах, і всі його хвалили.

Цей уривок є також підтвердженням ще одних слів із Євангелія: «Неможливо, щоб не з’явилися спокуси…» Тут зображується реальність цього світу – злий дух не побоявся спокушати Самого  Божого Сина! Чим він спокушає Ісуса? Їжа, влада, слава – нічого нового, це три найпоширеніші спокуси. Але ж зверни увагу на те, коли вони почалися.

Злий дух почав спокушати Ісуса, коли Той зголоднів. Коли людина гостро відчуває якусь потребу, вона стає вразливішою. Тоді  набагато легше замаскувати гріх і запропонувати їй те, на що в нормальному стані вона ніколи не погодиться. Ісус сьогодні тобі показує, як потрібно поводитися в такі моменти. Не вступати в діалог із спокусою, як це зробили Адам з Євою, але відразу пригадувати Слово Боже.

Ти – крихітна  і делікатна людина! Скільки разів, протягом твого життя, тебе було спокушувано, а від скількох спокус тебе вдалося зберегти – про це знає один тільки Бог.  Спокуса є завжди брехнею про тебе, твоїх близьких, твої обставини. Натомість, слово улюбленого Батька – є правдою, яка приводить до свободи, глибокого миру та щастя.

Попроси в Бога ласки не піддаватися спокусам і не знеохочуватись, а боротися до повної перемоги – разом із Господом Ісусом Христом!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.