27
04.2024
Субота Лазарева Йн 11, 1-45
0,00 / 0,00

Saturday, 01 серпня 2020

Звичайний період, Мт 12, 30-37
Прп. Макрини, сестри св. Василія Великого. Прп. Дія

Спробуй втишити своє серце і дозволь Богові освітити твоє життя словом правди. В цій молитві дозволь Христові допомогти тобі вказати тобі на справді добрі орієнтири для життя.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 12, 30-37.

Сказав Господь:
30. Хто не зо мною, той проти мене, і хто зо мною не збирає, той розкидає. 31. Тому кажу вам: усякий гріх, усяка хула проститься людям; але хула на Духа не проститься. 32. І коли хто скаже слово проти Сина чоловічого, проститься йому. Коли ж хто скаже проти Святого Духа, йому не проститься ні на цьому світі, ні на тому.
33. Виплекаєте добре дерево, то й плід його буде добрий а посадите погане дерево, то й плід його буде поганий. Бо дерево пізнається з плоду.
34. Гадючий роде, як можете говорити слова добрі, бувши злими? З повноти бо серця уста промовляють. 35. Добра людина з доброго скарбу добро виносить, лиха ж з лихого скарбу лихе виносить.
36. Кажу бо вам: за кожне пусте слово, яке скажуть люди, дадуть відповідь судного дня за нього. 37. Бо за словами твоїми будеш засуджений.

Сьогодні церква відзначає мало відому для широкого загалу святу Макрину, проте, мабуть, важко буде знайти людину, яка нічого не чула про її славних молодших братів: Василія Великого і Григорія Ніського на яких вона мала великий вплив. Саме Макрина, за спогадами Григорія, в свій час  помітила, що Василій, захоплений своїм риторським успіхом, віддаляється від правдивого християнського життя та повернула його до євангельського ідеалу. Свята дуже добре розуміла Христові слова: «Хто не зо мною, той проти мене, і хто зо мною не збирає, той розкидає», – тому не тільки «збирала» з Христом, але й направляла до цього інших.

«Виплекаєте добре дерево, то й плід його буде добрий». Виростити дерево це не одномоментна справа, але довга і клопітка праця, що вимагає щоденного догляду та турботи. Тому люди намагаються трудитися не намарно і щоб отримати колись із цього дерева добрі плоди стараються вибрати добрий, здоровий саджанець. Український переклад тут вживає слово виплекайте, яке стосується материнського піклування, в ньому відлунює ніжність. Застереження Ісуса в цьому уривку нагадують нам про цінність і неповторність нашого життя. Можливо варто себе запитати: що вирощуємо, плекаємо в нашій щоденності?

Плекання доброго дерева, це насправді плекання серця. Ісус порівнює його до скарбу: доброго чи лихого. «Добра людина з доброго скарбу добро виносить, лиха ж з лихого скарбу лихе виносить». Так само як скарб, це щось цінне що було в певному часі покладено в надійному місці, так і людське серце наповнюється тим, що ми вирішуємо в ньому зберігати. Христос вказує на нашу відповідальність за те як живемо своє життя, а це напряму залежить від серця. Чим сповнене твоє серце? Можеш просити Христа зцілити і збагатити твоє серце Його любов’ю.

Серце чисте сотвори в мені Господи і наповни його Твоїми ласками та добром. Щоб своїм життям я збирав, плекав християнські чесноти на твою славу. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.