26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Wednesday, 14 серпня 2019

Звичайний період, Мт 18, 15-20
Св. Максиміліяна Марії Кольбе

Кожного дня наші життєві стежки перетинаються із стежками інших людей. Деякі з них є доброзичливі до нас, інші – не завжди. В сьогоднішньому Євангелії Ісус дає на пораду, як ми маємо поводитись із нашими ближніми, які вчинили нам кривду або завинили проти нас.  

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 18, 15-20

А коли брат твій завинить супроти тебе, піди й докори йому віч-на-віч. Коли послухає тебе, ти придбав брата твого. Коли ж він не послухає тебе, візьми з собою ще одного або двох, щоб усяка справа вирішувалася на слово двох або трьох свідків. І коли він не схоче слухати їх, скажи Церкві; коли ж не схоче слухати й Церкви, нехай буде для тебе як поганин і митар.
Істинно кажу вам: Усе, що ви зв'яжете на землі, буде зв'язане на небі, і все, що розв'яжете на землі, буде розв'язане на небі. Знов істинно кажу вам: Коли двоє з вас згодиться на землі просити що б там не було, воно буде дано їм моїм Отцем Небесним;
бо де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них.”

Перша порада, яку дає Ісус, це те, що в жодному разі ми не повинні відкидати людину, яка завинила чимось проти нас. Ісус прагне, щоби ми старались допомогти їй і тому заохочує до зустрічі віч-на-віч із цією людиною. Така зустріч, напевно є нелегка, але якщо ми постараємось дивитись на іншу людину очима Ісуса, вона буде можливою. 

Якщо цей перший крок не принесе бажаних результатів, наступним кроком є зустріч ще із кимось, але, знову ж таки, не для того, щоби знищити та принизити іншу людину, але для того, щоби допомогти їй, із любов’ю напоумити її, завжди у дусі братерської любові, шукаючи найкращого добра для цієї людини. 

Якщо і другий крок не принесе бажаного, і людина залишатиметься глухою на наші слова напоумлення, то Христос, у такому випадку радить ставитись до неї як до поганина, тобто грішника або митаря. Христос ніколи не відкидав поган чи митарів. Якраз навпаки, його місією у земному житті, були саме вони, загублені вівці.

Господи Ісусе Христе, який прийшов шукати тих, які загубились, навчи мене бути твоїм голосом, щоби я міг бути свідком пробачення та прощення, щоби ті, які загубились у цьому світі, пізнали Тебе, Джерело милосердя та Любові... 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.