26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Saturday, 06 липня 2019

Звичайний період, Мт 9, 14-17
Летичівської Богородиці, Св. Марії Горетті

Різні люди по-різному переживають свою близькість з Богом. На початку молитви попроси Святого Духа бути поряд з тобою в часі молитви.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 9, 14-17

Тоді приступили до нього учні Йоана й кажуть: “Чому ми й фарисеї постимо (багато), а твої учні не постять?” 
Ісус відповів їм: “Чиж личить весільним гостям сумувати, поки молодий з ними? Надійдуть дні, коли від них заберуть молодого, і тоді будуть постити.
Ніхто не пришиває латки з нової тканини до старої одежі, бо латка в одежині збіжиться, і діра стане гірша.
І не вливають вина нового в старі бурдюки, а то бурдюки розтріснуться і вино розіллється та й бурдюки пропадуть; а вливають вино молоде в нові бурдюки, тож одне й друге збережеться.”

Цей Євангельський уривок показує нам дві групи людей – різних людей. Різних – бо вірили в одного Бога, але для наближення до нього використовували різні інструменти. Не розуміли одні одних, але питали в Христа про те, що їх бентежило. Існує небезпека ділити людей на правильних і неправильних. І коли така небезпека нависає, можна спробувати зрозуміти конкретну людину в конкретних обставинах. 

На щастя, Церква пропонує нам так багато засобів, які можуть нам бути корисними у вірі. Серед них точно можна відшукати те, що справді допомагатиме ставати ближчим з Богом, бути з Ним у стосунках.  Тільки треба шукати. Якщо відчуваєш, що той спосіб молитви, яким ти завжди послуговувався, не приносить плодів, завжди можеш спробувати щось змінити. Адже немає єдиного правильного способу прослави Бога чи подяки Йому. Різні люди по-різному переживають близькість з Богом. І, на щастя, варіантів безліч. Інструментів багато, і піст – один з них.

Крім того, що кожна людина обирає свої засоби для спілкування з Богом, не мала роль належить середовищу, ментальності, у якій ми виховані. І це так прекрасно, що різні народи, різні групи людей, Африка, Європа і Близький Схід мають свої традиції молитви. У них відбивається їхній характер, їхній дух! Яким багатогранним і величним є Бог, який прославлюваний танцем і піснею, грою на інструменті, безкорисливим служінням, тихою молитвою, ба навіть мовчанням. Який спосіб допомагає тобі найкраще виразити  Богові те, що ти відчуваєш? 

А тепер послухай ще раз цей уривок.

На завершення можеш звернутися до Господа, просячи про відкрите, розуміюче серце.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.