26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Wednesday, 26 червня 2019

Звичайний період, Мт 7, 15-20
Св. Зигмунта Гораздовського; Святих братів Йоанна і Павла

Слово Боже запрошує тебе бути уважним. Духовне життя потребує мудрості та вміння розрізняти між добром справжнім і фальшивим, щоб дозволити себе вести Богові, а не омані.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 7, 15-20 

Стережіться лжепророків, що приходять до вас в овечій одежі, а всередині – вовки хижі. Ви пізнаєте їх за плодами їхніми; хіба збирають виноград з тернини або з будяків – смокви? Так кожне добре дерево родить гарні плоди, а лихе дерево – плоди погані. Не може добре дерево приносити плодів поганих, ані лихе дерево – плодів добрих. Всяке дерево, що не родить доброго плоду, рубають і в вогонь кидають. За їхніми плодами, отже, пізнаєте.

Пророка в народі називали людиною Бога, він був той хто говорить слова Божі. Тому з уст пророків, хоча й виходили часом прикрі слова, вони були словами болю і правди, через які Всевишній шукав навернення своїх блукаючих й гріхах дітей. Це прагнення Бога є шуканням добра і спасіння для нас, цим прагненням були пройняті його щирі слуги.  Чим пройняті слова тих, кому я довіряю, як вісникам правди в моєму житті? Хто чи що насправді визначає мій світогляд сьогодні?

В духовному житті розрізнення займає дуже важливе місце. Святі були великими майстрами цієї справи. Зокрема, святий Ігнатій навчав уважно придивлятися до своїх внутрішніх порухів, радив в думці трохи слідувати за ними щоб врешті побачити куди вони провадять. Те що не провадить до помноження діл любові, що не шукає добра ближнього, що віддаляє від Бога, − не заслуговує нашого довір’я. 

Плідність означає помноження і продовження життя. Наші думки і слова матеріалізуються конкретними справами і так назовні виявляється те що було прихованим. Але тільки те що є правдивою любов’ю може бути справді плідним і сіяти довкола себе життя. Розпізнавання вчить нас іти дорогою справжньої християнської любові: розумної і відповідальної. Це вузький шлях, але ти спроможний пройти його добре у світлі Святого Духа, що завжди поруч і чекає твого звернення.

Дозволь світлові Божої правди визначати твоє ставлення до того, що пропонує тобі кожен новий день життя. Спробуй привчити себе уважно прислуховуватися до Його голосу в твоєму серці. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.