26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Thursday, 27 червня 2019

Звичайний період, Мт 7, 21-29
Св. Кирила Олександрійського

Сьогоднішнім уривком Ісус рекомендує будувати своє життя на міцній основі послуху і вірності, будувати помешкання в Царстві Небесному. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 7, 21-29

Ісус сказав до своїх учнів: «Не кожний, хто промовляє до Мене: „Господи, Господи!” – ввійде в царство небесне, лише той, хто чинить волю Отця мого, що на небі. Багато Мені того дня скажуть: „Господи, Господи! Хіба ми не Твоїм ім’ям пророкували? Хіба не Твоїм ім’ям бісів виганяли? Хіба не Твоїм ім’ям силу чудес творили?” І тоді Я їм заявлю: „Я вас не знав ніколи! Відійдіте від Мене, ви, що чините беззаконня!” Кожний, хто слухає ці мої слова й виконує їх, подібний до розумного чоловіка, який збудував свій дім на скелі. Полила злива, потоки розлились, подули вітри й натиснули на той дім, та він не повалився, бо був збудований на скелі. А кожний, хто слухає ці мої слова й не виконує їх, подібний до необачного чоловіка, який збудував свій дім на піску. Полилася злива, розіллялися ріки, подули вітри й ударили на той дім, і він повалився, і руїна його була велика». І як Ісус скінчив ці слова, народ не міг надивуватись Його навчанню, бо Він навчав їх як повновладний, а не як книжники їхні.

Слухати і послухати це трохи різні речі. Слухати є тільки першим кроком, без слухання ми ризикуємо  не знати волі Отця, але без послуху, ризикуємо перетворитись в нещирих християн, що ігнорують запрошення та не входять в Царство. Чинити чиюсь волю, означає підпорядкування та приналежність. Зауваж, що Господь запросив, але це означає увійти своїми ногами, тільки ти можеш обрати для себе Царство Отця чи інші «царства».

«Господи, Господи! Хіба ми не Твоїм ім’ям пророкували? Хіба не Твоїм ім’ям бісів виганяли? Хіба не Твоїм ім’ям силу чудес творили?» Суворі слова Ісуса показують що особливі здібності та незвичайні вчинки вчинені поза чи всупереч закону любові нічого не варті: «І тоді Я їм заявлю: „Я вас не знав ніколи! Відійдіте від Мене, ви, що чините беззаконня!» Важливо серйозно поставитися до перестороги не жити подвійно: чинити щось для Бога, котрий є любов’ю, але без любові до Нього і до твого ближнього.

Кожен чоловік, який хоче збудувати міцний дім для себе і своєї родини шукає тих, хто знається на цій справі краще за нього. Сьогодні Христос дає тобі пораду як і де будувати своє життя так, щоб бути мешканцем Царства Божого. І секрет у тому, щоб Його слухати і послухати, тобто чинити все за Його законом любові.  Яким є мій щоденний зв'язок зі Словом Божим? Чи в Слові я шукаю напрямок моїх щоденних виборів і діянь?

Якщо тобі бракує сили і відваги, звернися про допомогу до Ісуса. Пам’ятай, що «народ не міг надивуватись Його навчанню, бо Він навчав їх як повновладний», дозволь Йому бути поряд, бути співбудівничим твого життя.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.