26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Friday, 21 червня 2019

Великдень, Мт 6, 19 -23
Св. Алойзія Гонзаги

Ми любимо оточувати себе багатьма речами. Сьогодні Ісус запрошує нас до критичного ставлення до всього, чим ми володіємо. Попроси Святого Духа дати світло, щоб зрозуміти вчення Христа

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 6, 19 -23

Не збирайте собі скарбів на землі, де міль і хробацтво нівечить, і де підкопують злодії і викрадають.
Збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ані хробацтво не нівечить і де злодії не пробивають стін і не викрадають.
Бо де твій скарб, там буде і твоє серце.
Світло тіла – око. Як, отже, твоє око здорове, все тіло твоє буде світле.
А коли твоє око лихе, все тіло твоє буде в темряві. Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то темрява – якою ж великою буде!

Ісус говорить нам сьогодні: «Де твій скарб, там буде твоє серце».
Що є твоїм скарбом? Можливо це люди, Бог, майно, влада?  Що змушує тебе відчувати себе щасливими? Адже те цінне для тебе, визначає стиль твого життя. Ми завжди оточуємо себе такими «речами — скарбами». І одночасно, чим більше ми їх маємо тим більше, хочемо мати, прагнемо здобувати ще кращі речі. Іноді ця потреба, прагнення володіти, змушує нас перетинати подекуди моральні кордони.

Дуже легко переоцінити своє життя, перетворити його в біг за матеріальними благами. Христос чудово проаргументував це. Він показав, що ця гонитва, може закінчитися "програшем". Все може бути знищене. Навіть найбільше багатство може бути втрачене, люди, здоров'я, відносини — бо навіть ті найкращі — можуть зіпсуватися в одну мить. Те, що ми маємо в цьому світі, дуже крихке і швидкоплинне. Варто «інвестувати» в те, що є вічне, є завжди вірним, стабільним і це є Бог.  Де твої скарби? В банку чи в Небі? У людей чи у Бога?

Святий Ігнатій говорить нам, що все, що створене, допомагає нам у нашому спасінні. Бо всі речі, малі та великі, повинні служити нам, тому що все, що Бог нам дав, є добрим і може бути інструментом для нашого зростання. Але також нагадує нам, що ми маємо використовувати все, що є створене, тією мірою, в якій воно допомагає нам бути спасенними. Споглянь на своє життя чи ти бачиш ту межу між корисним використанням земних благ та поганою, хворобливою прив'язаністю до них?

Попросимо Господа про дари Святого Духа, щоб ми мудро використовували блага для себе та інших.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.