26
04.2024
Св. сщмч. Василія, єп. Амасійського Лк 23, 44-56
0,00 / 0,00

Tuesday, 16 квітня 2019

Великий Піст, Йн 13,21–33.36–38
Великий Вівторок

Бог поруч із тобою зараз. Ніщо із того, що відбувається зараз у тобі, із того що відчуваєш, не обмежує його прихід до тебе. Відчуй Його присутність, відкрийся на неї і дозволь, щоб у тій молитві він пригорнув тебе і торкнувся твого серця.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Йоана.

Йн 13, 21 – 33. 36 – 38

Отак сказавши, стривожився Ісус духом. І посвідчив, промовивши: «Істинно, істинно говорю вам: Один з-поміж вас мене зрадить!»
Учні ж поглянули один на одного розгублено, не відаючи, про кого він говорив.
А був за столом, біля грудей, той з його учнів, що його Ісус любив.
До нього й кивнув Симон Петро та мовив йому: «Спитайся лишень, хто той, про якого він каже?»
Отож той, нахилившись до грудей Ісусових, йому й говорить: «Господи, хто то такий?»
«Той, - відповів Ісус, - кому я кусень, умочивши, подам.» І вмочив кусень, і подав його Юді Іскаріотському, синові Симона.
І ввійшов тоді за куснем у нього сатана. «Що робиш - негайно роби!» - сказав йому Ісус.
Та ніхто з тих, що при столі були, не збагнув, до чого він йому це мовив.
А що мав Юда скарбничку, то й гадав дехто, що Ісус сказав йому: Купи, чого нам треба на свято, - чи щоб роздав щось бідним.
І негайно ж, узявши кусень, вийшов той. А ніч була.
І коли вийшов він, Ісус промовив: «Тепер прославився Син Чоловічий, і Бог прославився в ньому.
І коли Бог прославився в ньому, то Бог і його прославить у собі, - і прославить його незабаром.
Дітоньки, ще трохи я з вами. Шукатимете ви мене, та як я юдеям повідав: Куди я іду, ви піти неспроможні, - так само й вам повідаю нині.
Каже до нього Симон Петро: «Господи, куди ж ідеш?» Відказує йому Ісус: «Куди я йду, неспроможен єси зо мною нині йти. Аж потім підеш за мною.»
Петро ж до нього: «Чого бо, Господи, неспроможен я нині йти за тобою? Життя моє за тебе покладу я!»
«Життя твоє покладеш за мене? - відрікає Ісус. - Істинно, істинно кажу тобі: Не запіє і півень, а ти вже тричі відречешся мене.»

Сьогоднішня історія дуже емоційно насичена. Спершу Ісус викриває зрадника, а потім того, хто Його зречеться. Обидва ці вчинки дуже схожі між собою. А поміж тим є Ісус. Що міг відчувати? Попроси Ісуса, щоб дав тобі відчути те, що й Він тоді відчував. 

Можливо Ісус відчув біль. Але ми лише знаємо, що він розчулився. Це глибоке зворушення мало місце ще в притчі про блудного сина, а також про милосердного Самарянина. Бог відчуває біль, але не перестає любити. Він не закривається на тих, хто його кривдить. Не втрачає чуйності серця.

Його серце зосереджується на тому, що отримав від Отця, а не обертається довкола рани. Прислухайся ще раз до тексту Євангелія, постарайся усвідомити собі, як реагуєш на те, коли тебе ранять, відкидають, кривдять...

Попроси Господа про серце чуйне і відкрите навіть тоді, коли будеш скривджений. Попроси, щоб Ісус навчив тебе любити цілим серцем.

Слава Отцю…