27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Tuesday, 11 червня 2024

Звичайний період, Йо 12, 19-36
Свв. апп. Вартоломея й Варнави

За хвилю розпочнеться твоя молитва Словом Божим. Приготуйся і зосередься, бо матимеш нагоду бути ближче Ісуса, Котрий прийшов на святкування до Єрусалиму, щоби відкрити людям спасительний задум Отця. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 12, 19-36.

19. В той час зібрали фарисеї раду на Ісуса, і говорили:
– Бачите, що нічого не вдієте, бо ввесь світ іде за ним.
20. Були ж серед тих, які прийшли поклонитися на свято, деякі греки. 21. Вони приступили до Филипа, що був з Витсаїди Галилейської, і стали його просити, кажучи:
– Пане, хочемо побачити Ісуса.
22. Приходить Филип і говорить Андрієві, а Андрій з Филипом знову приходять і кажуть Ісусові. 23. Ісус відповів їм:
– Прийшла година, щоб прославився Син чоловічий. 24. Істинно, істинно кажу вам: пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не вмре, лишиться саме-одне; коли ж умре, багато плоду приносить. 25. Хто любить життя своє, той його погубить; хто ненавидить життя своє на цьому світі, той його збереже на життя вічне. 26. Хто мені служить, хай іде слідом за мною: і де я, там і слуга мій буде. Хто мені служитиме, того шануватиме Отець. 27. Тепер стривожилась душа моя, і що мені казати: Отче, спаси мене, від цієї години? Таж тому я й прийшов – на цю годину! 28. Отче, прослав ім'я своє!
І злинув голос із неба:
– І прославив, і знову прославлю!
29. Народ, що стояв там і чув те, говорив:
– То був грім.
Інші ж казали:
– Ангел промовив до нього!
30. Ісус у відповідь сказав:
– Не ради мене ізлинув той голос, але ради вас. 31. Тепер цьому світові суд; тепер буде вигнаний геть князь цього світу. 32. І я, коли буду піднесений з землі, притягну всіх до себе.
33. Це він казав, щоб зазначити, якою смертю мав умерти. 34. Народ озвався до нього:
– Ми чули в законі, що Христос пробуватиме повіки. Як, отже, ти кажеш, що Син чоловічий має бути піднесений? Хто він – той Син чоловічий? 35. Ісус відповів їм:
– Ще трохи часу світло з вами. Ходіте, поки світло у вас, щоб не обгорнула вас темрява. Хто ходить у темряві, не знає, куди йде. 36. Поки маєте світло, віруйте у світло, щоб стати синами світла.
Сказавши це, Ісус відійшов і скрився від них.

Ісус все ж таки прийшов на свято і Його шукають греки. Для Ісуса це знак, що Небесний Отець веде до Нього всі народи і відтепер починається справа загального відкуплення. Знаючи, як терпітиме, Він просить Отця: «Тепер стривожилась душа моя, і що мені казати: Отче, спаси мене, від цієї години? Таж тому я й прийшов – на цю годину! Отче, прослав ім'я своє!» Ти також можеш просити у важкі хвилини разом з Ісусом: «Отче, прослав своє ім’я!»

Голос, який злинув з неба, був знаком підтримки не стільки для Ісуса, скільки свідченням для присутніх там людей. Проте вони лишаються глухі, їм здається що то грім чи ангел. Можливо, хочеться якось з досадою констатувати, якими ж нечутливими були ці люди. Проте Христос має терпеливість до них, Він пояснює, не дивлячись на те, що Його не розумітимуть. Тому що хоче відкрити містерію любові і спасіння бодай тим, хто близько Нього. Учням було легше розуміти Вчителя, тому що вони були ближче на щодень, могли чути більше. Як близько ти з Ісусом в звичайному щоденному житті?

«Віруйте у світло». У світло природне вірити не треба, воно є або ж його немає. Натомість, світло внутрішнє потребує довір’я. Наприклад, щоб прийняти і побачити той факт, що інша людина нас любить, треба ще й повірити у це. Наскільки твоє серце сповнене світлом довір’я до Бога, до інших, до самого себе? Яким оком ти дивишся на світ? 

«Поки маєте світло, віруйте у світло, щоб стати синами світла», – закликає Ісус. Завжди можеш розраховувати на світло Слова Божого. А коли щось не розумієш, то це може бути запрошенням підійти у вірі ще ближче до Твого Спасителя.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.