27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Wednesday, 05 червня 2024

Звичайний період, Йо 6, 5-14
Віддання свята Преполовення

Св. сщмч. Доротея, єп. Тирського
Св. мч. Косми, пресвіт. Вірменського

Прошу в Господа ласки для доброго розуміння та прийняття євангельського слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 6, 5-14.

5. В той час Ісус, підвівши очі й побачивши, що сила людей іде до нього, каже до Филипа:
– Де нам купити хліба, щоб ці їли?
6. Казав він так, щоб випробувати його, знав бо сам, що має робити. 7. Филип озвавсь до нього:
– Та й за двісті динаріїв хліба не вистачило б, щоб кожному хоч трохи дісталось.
8. Каже до нього один з учнів, Андрій, брат Симона Петра:
9. – Є тут один хлопчина, що має п'ять ячмінних хлібів і дві риби; але що це на таку силу людей!
10. Сказав Ісус:
– Веліте людям сісти.
Було ж багато трави на тому місці, і сіли вони числом яких п'ять тисяч чоловіків. 11. Узяв Ісус хліби і, воздавши хвалу, роздав тим, що сиділи; так само й риби, скільки хотіли. 12. Коли ж вони наситилися, мовив до своїх учнів:
– Зберіть шматки, що зосталися, щоб ніщо не пропало. 13. І зібрали та наповнили дванадцять кошів куснями ячмінного хліба, які були лишилися в тих, що їли. 14. Побачивши чудо, яке зробив Ісус, люди заговорили:
– Це справді пророк, що має прийти у світ.

Ісус питається в апостола Филипа про те, де їм взяти достатню кількість хліба, щоб нагодувати юрбу з кількох тисяч людей. В цьому питанні можна прочитати два головних підтексти. Перший – Господь бачить потреби людей і вони Йому не байдужі. Другий – Вчитель очікує від своїх учнів певного розуміння того, що Він чинить. 

Отже, є певна проблема чи, радше, виклик – як нагодувати таку силу людей? Щоб її вирішити, потрібні певні засоби. Учні Ісуса Христа надають свої пропозиції чи припущення щодо того, що можна було б зробити. Пропозиція Филипа: купити хліба на двісті динарів. Щоправда невідомо, чи вони ті гроші дійсно мають і чи навіть в такому разі на всіх би вистачило хліба. Припущення Андрія: маємо п’ять хлібів і дві риби, можемо поділитися, але того на всіх точно не вистачить. Ісус обирає другий шлях. А що б на Його місці вирішив я?

Отож, пробують п’ятьма хлібами з двома рибами нагодувати п’ять тисяч чоловік. Як не диво, це їм вдається! Всі наїлися досхочу, ще й залишилося аж цілих дванадцять кошиків шматків – якраз по одному на кожного з апостолів. В такий спосіб Ісус дає зрозуміти своїм учням, а через них і нам: варто ділитися з ближніми тим, що маєш, навіть якщо того тобі самому не дуже то і вистачає. Якщо це робити з Господом, тоді вистачить на всіх, ще й залишиться немало!

Господи, навчи мене бути уважним на потреби моїх ближніх. Навчи мене бути щедрим та у всьому довірятися Тобі!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.