04
05.2024
Велика субота Мт 27, 62-66
0,00 / 0,00

Thursday, 18 квітня 2024

Великий Піст, Лк 22, 55-62
Прп. Івана, учня св. Григорія Декаполіта

Господи, дай мені розум і уважність, щоб могти слухати та розуміти слова Твого Євангелія!

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 22, 55-62.

55 І коли вони розклали вогонь посеред двору та посідали вкупі, сів і Петро між ними.
56 Побачила його одна слугиня, як він сидів біля багаття і, приглянувшись до нього пильно, каже: “І цей з ним був!”
57 А він відрікся, кажучи: “Не знаю його, жінко!”
58 Та трохи згодом другий, побачивши його: “І ти з них”, - каже. Але Петро відповів: “Ні, чоловіче!”
59 А по якійсь годині хтось інший почав наполегливо казати: “Справді, і цей з ним був! До того він і з Галилеї!”
60 Петро озвавсь: “Не знаю, чоловіче, що ти кажеш.” І зараз, як він говорив ще, заспівав півень.
61 І Господь, обернувшись, глянув на Петра, і згадав Петро Господнє слово, коли Господь йому сказав: “Петре, перше, ніж півень заспіває, ти мене відречешся тричі.”
62 І, вийшовши звідти, заплакав гірко.

Здається, Петро зовсім не бажав зрікатися Ісуса. Те що сталося, не випливало з відчаю чи нездоланного страху. Принаймні, не тієї ночі. Петро, на відміну від багатьох інших учнів, не втік, не сховався, але старався навіть у тих скрутних обставинах бути до Нього якнайближче. Тому і не побоявся прийти аж до двору первосвященика і перебувати у юрбі ворогів.

Ті три заперечення Петром того, що він є Ісусовим учнем, видаються радше певною, так би мовити, тактичною хитрістю. Бажає просто, щоб від нього відчепилися – тут і зараз, щоб і далі могти бути неподалік від Ісуса. Але результатом є трикратне зречення, спів півня та гіркі сльози… Отже, маленькі компроміси з сумлінням, хитрощі, неправда, навіть зроблені з нібито добрих і зрозумілих мотивів, можуть призвести нас до чогось гіршого.

Наскільки можу ототожнити себе з Петром я? Чи в моєму житті також траплялися ситуації, коли я, бажаючи ніби доброго, чи, принаймні, зовсім не бажаючи чогось злого, відступався від Божої правди? З якої причини це сталося: страх, бажання уникнути певних проблем чи ще щось? Які вийшли наслідки з цього для мене та інших?

Господи, навчи мене бути вірним тобі! А якщо через свою слабкість я, як колись Петро, зречуся Тебе чи Твоєї правди, то даруй мені покаяння та навернення – так, як Петрові!
Слава Отцю і Сину і Святому Духу.