27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Saturday, 17 лютого 2024

Звичайний період, Мт 24, 1-13
Св. вмч. Теодора Тирона

Бажання учнів показати Христу будівлі храму, який Він не тільки не раз бачив, але і наводив в ньому порядок, виглядає досить дивно. Що стоїть за цим? Може бути, наївна самовпевненість, бажання покрасуватися в ролі знавців святині? 
А якби в Тебе була така можливість зустріти Христа саме в Єрусалимі, то яким би було твоє бажання, як би ти захотів провести цей час з Ним?

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 24, 1-13.

1. Того часу приступили до Ісуса учні його, щоб показати йому храмові будівлі. 2. Він у відповідь сказав їм:
– Чи бачите все це? Істинно кажу вам: не лишиться тут камінь на камені, який не був би перевернений.
3. І коли він сів на Оливній горі, його учні приступили до нього насамоті й питали:
– Скажи нам, коли це буде і який буде знак твого приходу й кінця світу?
4. Ісус у відповідь мовив їм:
5. – Глядіть, щоб ніхто не звів вас. Багато бо прийде в моє ім'я, що будуть казати: я Христос, і зведуть багатьох. 6. Ви почуєте про війни та воєнні поголоски; глядіть же, не тривожтесь, бо треба, щоб це все сталось, але це ще не кінець. 7. Народ бо на народ повстане і царство на царство. Голод, чума та землетруси будуть по різних місцях, 8. та все це – початок страждання.
9. Тоді видадуть вас на муки й уб'ють вас; вас будуть ненавидіти всі народи імени мого ради. 10. Багато тоді спокусяться і видаватимуть один одного й будуть ненавидіти один одного. 11. Чимало лжепророків устане і зведуть багато людей. 12. Тому, що розбуяє беззаконня, любов багатьох охолоне. 13. Але хто витримає до останку, той спасеться.

Христос, у відповідь на пропозицію щодо екскурсії по Єрусалимському храму, звертає увагу учнів на щось інше, не на досягнення архітектури і будівельної техніки, але на майбутні випробування, які чекають на людство.

Розмова про ознаки кінця світу звучить дуже сучасно. Учнів, як і багатьох наших сучасників, цікавлять час і конкретні реалії майбутніх подій. Ісус, натомість, говорить не про те, про що їм хочеться. В першу чергу Він попереджає про небезпеку появи лжехристів. Потім Він говорить про війни і природні катаклізми, але попереджає, що всі ці лиха ще не означатимуть кінця світу.

По суті, Він говорить про ті події, які завжди здавалися провісниками кінця світу, який так і не наступав. І в наш час багато з цих знаків повторюються: кожен день йдуть війни, відбуваються природні лиха, та й лжехристів не бракує! Але і в наш час не варто бути впевненим, що ось-ось має прийти кінець світу. Гадати про день і час не варто. Для нас набагато важливіше – стояти перед Богом кожен день і кожну мить!

Господи, навчи мене в подіях кожного дня шукати не кінця світу, а  твоєї лагідної присутності!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.