27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Friday, 16 лютого 2024

Звичайний період, Мк 12, 1-12
Свв. мчч. Памфила, єрея, Порфирія і тих, що з ними

Господу хвала і слава, бо Він тут, поруч, любить і турбується про тебе! Спробуй зараз втишити свою душу і просити у Святого Духа всіх необхідних ласк для уважного слухання Божого слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 12, 1-12.

1. Сказав Господь притчу оцю:
– Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, найняв його виноградарям і від'їхав на чужину. 2. І послав він у свій час до виноградарів слугу, щоб узяти у них свою частину плодів виноградних. 3. Вони його схопили, побили і відослали ні з чим. 4. І знов послав до них іншого слугу, але і тому побили голову і зневажили. 5. Ще іншого послав він, та вони того вбили. Та багато інших послав він, і їх вони або побили, або повбивали. 6. Мав він єдиного сина возлюбленого, і його послав до них наостанку кажучи: матимуть пошану до мого сина. 7. Та виноградарі ті казали між собою: це спадкоємець, ходіть уб'ємо його, і спадщина буде наша. 8. І схопивши його, вбили і викинули з виноградника.
9. Що, отже, зробить господар виноградника? Прийде, вигубить виноградарів, і виноградник віддасть іншим. 10. Чи ви не читали цього Писання:
Камінь, який відкинули будівничі,
став каменем наріжним.
11. Господь зробив це,
і воно дивне в очах наших.
12. І шукали його піймати, але боялися народу, бо зрозуміли, що він до них сказав ту притчу. І зоставили його й відійшли.

На слух цей уривок звучить досить жорстоко, але часто ця жорстокість є реальністю людини. «Це спадкоємець, ходіть уб'ємо його, і спадщина буде наша…» Вражає це речення, бо, пишучи ці роздуми невдовзі після Різдва, розумію, що єдиний возлюблений Син, найбільша дорогоцінність Бога Отця і є тією спадщиною, яка саме тому і приходить на світ, щоб ми її мали. 

Відкинути Сина – це позбавити себе всього того, що Він має. Часто в житті стається якось так, що Бог стає друго-, чи, навіть, третьорядним, а певна мета: матеріальні блага, становище, кохана особа, діти, своя правота – немовби вічним спадкоємством.

Так, в житті багато чого потребуєш і, здається, що все довкола є необхідним. Проте, якщо єдиний возлюблений Син стає номером один в твоєму житті, тоді втратити можна лише те, що буде загрозою твоїй безсмертній душі і вічному життю. А далі з Ісусом можна лише здобувати, бо Він той, Хто має усе.

Спробуй попросити у доброго Господа ласки поставити в своєму житті все на свої місця, щоб здобути ще більшу любов і свободу.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.