27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Wednesday, 07 лютого 2024

Звичайний період, Лк 6, 17-23
Прп. Партенія, єп. Лампсакійського

Блаж. сщмч. Петра Вергуна, пресвіт.

У тиші приготую своє серце на прийняття Божого дару.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія  від Луки  6, 17-23 .

17. В той час став Ісус на рівнім місці; була там велика сила його учнів і людей вельми багато з Юдеї та з Єрусалиму, і з побережжя Тиру та Сидону. 18. Вони прийшли слухати його й оздоровитись від своїх недуг; і всі ті, що їх мучили нечисті духи, теж оздоровлялись. 19. Увесь народ намагався його торкнутися, бо сила виходила з нього й усіх оздоровляла.
20. Тоді він, звівши на своїх учнів очі, почав казати:
Блаженні вбогі,
бо ваше царство Боже.
21. Блаженні голодні нині,
бо ви насититеся.
Блаженні, що плачете нині,
бо будете сміятись.
22. Блаженні будете, коли вас ненавидітимуть люди, коли вас вилучать, коли ганьбитимуть вас та коли викинуть як безчесне ваше ім'я Сина чоловічого ради. 23. Радійте того дня й веселіться, бо ваша нагорода велика на небі.

Коли чуємо «блаженні вбогі», «блаженні голодні», «блаженні, що плачете нині», «блаженні будете, коли вас ненавидітимуть люди», то, на перший погляд, такий заклик нам може видатися для нас певним обмеженням. Можемо сприйняти це так, що Слово Боже звертається до нас із запрошенням обмежити себе в їжі, в побутових речах та радості, а заохочує бути голодними, вбогими, сумними, аби щось інше осягнути. Так видається, коли поглянути поверхово, ззовні. Часто люди сприймають Божі настанови та заповіді  як ярмо, тягар, тому часто їх відкидають, знеохочуються ними, дратуються.
Спробуймо поринути у глибину Слова і поглянути на це Слово під іншим кутом зору. Погляньмо на Боже Слово, як на зцілююче. Торкнімося Слова, яке сьогодні хоче оздоровити нас!

До чого сьогодні Господь мене запрошує?

Придивімося до постатей численних святих, котрі робили добрі справи. Допомагаючи бідним, подаючи їжу голодним, вони досвідчували радість від того, що послужили потребуючим. Але для того, щоб зрозуміти потреби та допомогти нужденним, вони теж мали почутися вбогими. Для тих з них, хто були досить заможними, нужденність  і вбогість полягали у прагненні сповнити Слово Боже, віддати все на служіння іншим. І саме тоді вони почувалися щасливими!

Залежно від того, як людина слухає, як сприймає Боже Слово, Божий голос у своїй душі, так змінюється її життя. Наше життя змінюється в міру змін нас зсередини, із змін нашого духу, через утвердження наших основ: віри, надії, любові, довір’я Богові під впливом Слова. Слово Боже діє і змінює нас настільки, наскільки ми серйозно його сприймаємо і вірно дотримуємося у своєму житті.  Тобто наскільки дозволяємо Богові діяти у нашому житті, змінювати себе і наше життя на краще.
Запитаймо себе, чи моє серце відкрите, щоб чути Бога та прийняти Його Слово?
Чи чекаємо зустрічі з Божим Словом?
Чи маємо відвагу розпочати жити блаженствами, до яких запрошує нас Ісус?

Господи, просвіти мої очі, щоб сприймати та дивитися на Твоє Слово під Твоїм кутом зору. Вчини моє серце відважним кожного дня жити блаженствами, до яких Ти мене запрошуєш. Нехай серйозно сприймаю і вірно дотримуюсь Твоїх заповідей у житті, а Твоє Слово змінює мене з середини та утверджує у вірі, надії та любові!  

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.