27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Saturday, 03 лютого 2024

Звичайний період, Лк 16, 10-15
Св. і прав. Симеона Богоприємця і Анни, пророчиці

Спробую втишити свої думки та почуття, щоб змогти краще почути, зрозуміти та прийняти Боже Слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 16, 10-15.

10. Сказав Господь: Хто вірний у найменшому, той і в великому вірний; а хто нечесний у найменшому, той і в великому нечесний. 11. Коли ви, отже, з нечесним багатством не були вірні, то хто довірить вам чесне? 12. І коли ви в чужім добрі не були вірні, хто вам дасть ваше?
13. Ніякий слуга не може двом панам служити, бо або одного зненавидить і другого полюбить, або буде триматися одного і другого занедбає. Не можете служити Богові й мамоні.
14. Чули все це фарисеї, які любили гроші, і насміхалися з нього. 15. Він же до них промовив:
– Ви видаєте себе за праведних перед людьми, але Бог знає серця ваші; бо що в людей високе – Богові осоружне.

Великі справи починаються з малих діл, довга дорога розпочинається з першого кроку – подібних сентенцій ми всі знаємо немало. Це дуже проста, життєва людська мудрість, яка коріниться у власному набутому досвіді майже кожної людини. З сьогоднішнього євангельського читання ми можемо зрозуміти, що й Господь чинить з нами за подібною логікою. Кожному з нас довірені якісь більші чи менші відповідальності в справах та речах цього проминаючого світу. Від того, наскільки ми покажемо себе вірними, чесними та сумлінними, залежіть також і те, наскільки ми будемо готові прийняти незмірно більші дари у вічному Божому Царстві.

Властивістю людського серця є його схильність до цілісності та неподільності у любові. Отже, для людини неможливо повністю віддатися кільком справам з однаковим завзяттям. Повинна бути певна ієрархія цінностей. Християни часто повторюємо: «Якщо Бог є на першому місці, вся решта речей сама стає на свої місця!» А чи є, можливо, в мене якісь цінності, які я ставлю вище від Бога?

Наостанок Господь дорікає фарисеям за їхнє лицемірство. Хочуть здаватися назовні правильними і праведними, але серця їхні насправді є далекими від Бога. На жаль, показна зовнішня праведність нерідко властива і багатьом з нас, християн. Судимо людей по зовнішнім проявам, малюємо собі гарні фасади, намагаємося справити гарне враження… А в серці насправді може бути щось зовсім іншого. Не забуваймо, що Бог є інакшим від нас і, як чуємо сьогодні в Євангелії, нерідко буває так, що те, «що в людей високе – Богові осоружне».

Господи, вчини моє серце щирим на неподільним, щоб і я міг бути вірним Тобі в усьому!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.