20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Thursday, 01 червня 2023

Звичайний період, Йо 16, 23-33
Св. свщмч. Патрикія, єп. Пруського

Спробую у хвилині тиші зосередитися, щоб краще почути та зрозуміти євангельське Слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 16, 23-33.

23. Сказав Господь своїм учням: Істинно, істинно кажу вам: чого б ви не просили в Отця в моє ім'я, він дасть вам. 24. Досі ви нічого не просили в моє ім'я. Просіте – і одержите, щоб радість ваша була повна.
25. Я говорив вам це у притчах. Надходить година, коли більш не буду говорити до вас у притчах, але одверто звіщу вам про Отця. 26. Того дня проситимете в моє ім'я, і не кажу, що буду за вас Отця благати: 27. сам бо Отець вас любить, бо ви маєте любов до мене і віру, що я від Бога вийшов. 28. Я вийшов від Отця і прийшов у світ, і знову світ лишаю й вертаюсь до Отця.
29. Кажуть до нього учні:
– Ось тепер ти говориш одверто і не кажеш ніякої притчі. 30. І тепер ми знаємо, що ти всевідучий, і не потребуєш, щоб хто тебе питав; тому ми віруємо, що ти від Бога вийшов.
31. Відповів їм Ісус:
32. – Віруєте тепер? Ось надходить година, і тепер вона, коли ви розсієтеся кожен у свій бік і мене лишите самого. Та я не сам, бо зо мною Отець. 33. Сказав я вам це, щоб ви мали мир у мені. У світі страждатимете. Та бадьоріться! Я переміг світ.

Ісус заохочує своїх учнів, а, відповідно, і кожного з нас до молитви прохання. В багатьох місцях різних Євангелій чуємо подібний заклик. Господь запевняє, що молитва його учнів буде обов’язково почута. Умови дійсності такої прохальної молитви наступні: вона має відбуватися в ім’я Ісуса Христа і має супроводжуватися вірою в те, що ми точно одержимо те, про що просимо. Однак, нерідко трапляється, що ми і молимося в ім’я Ісуса, і, як нам здається, робимо це з гарячою вірою, проте так і не одержуємо того, на що сподіваємося. Як же воно так?

Класична відповідь на таке питання полягає в тому, що треба просити тільки те, що є згідно з Божою волею. Тоді закономірно може виникнути інше питання: а навіщо ще просити, якщо Бог і так нам хоче це дати? Можливо тому, що ми й самі ще маємо стати спроможними цей дар прийняти, а, отже, потребуємо усвідомити свою потребу через відповідне прохання. Ще може бути, що Божа воля насправді не є чимось одним серед багатьох інших можливостей, а є радше необмеженим простором різних виборів, який нам відкриває Бог і які ми можемо вільно обрати…

У певний момент учням стало здаватися, що вони нарешті вже все розуміють і мають ясну і тверду віру. З м’якою іронією Ісус вказує їм, що, насправді, їхня віра є ще дуже крихкою і вразливою. Та каже це їм без якого-небудь засуду чи докору. Просто показує реальну ситуацію, вільну від зайвих ілюзій. Господь підбадьорює їх, а з ними і нас, щоб ми не боялися страждань і не зневірювалися через труднощі, бо Він таки переміг цей світ! А як я розумію перемогу Ісуса Христа над світом?

Господи, даруй мені правдиву віру і витривалість у надії!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.