27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Thursday, 04 травня 2023

Звичайний період, Йо 6, 40-44
Св. свщмч. Януарія і тих, що з ним

Св. мч. Теодора, що в Пергії

Прошу в Господа ласку відкрити своє серце на Його Слово, яке бажає сповнити моє життя своєю милістю.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 6, 40-44.

40. Сказав Господь юдеям, які до нього прийшли: Така воля мого Отця: щоб кожен, хто бачить Сина й вірує в нього, жив життям вічним і щоб я воскресив його в останній день.
41. Обурились юдеї на нього за те, що сказав був: «Я хліб, що зійшов із неба», 42. і говорили:
– Хіба то не Ісус, син Йосифа, якого батька-матір ми знаємо? Як же він тепер твердить: я зійшов із неба?
43. Озвався Ісус і сказав їм:
– Не ремствуйте між собою. 44. Ніхто не може прийти до мене, коли Отець, який послав мене, не приведе його, і я воскрешу його в останній день.

Ісус приходить зі словом великої ласки: «Така воля мого Отця: щоб кожен, хто бачить Сина й вірує в нього, жив життям вічним і щоб я воскресив його в останній день». Проте, ті, кому були сказані ці слова, не лише не втішилися – вони розлютилися. Хто Він такий, щоб робити такі великі обіцянки? Хіба ми Його і його родичів не знаємо? Як виявилося, вони зробили фатальну помилку, не розпізнавши Божого Сина, Спасителя. 
Це історія не про когось, вона про нас. Кожному з нас також важливо щоденно розпізнавати Божі ласки, щоб могти прийняти їх. Проте і ми можемо бути настільки впевнені, як саме повинен би Бог діяти в нашому житті, що ризикуємо збунтуватися проти Господа, якщо щось станеться не так, як ми уявляли.

Ремствування та нарікання юдеїв не знеохочують Ісуса. Він продовжує свою думку, і здається, навіть трохи розуміє їх, бо каже, що ніхто не може прийти до Нього, якщо Отець не приведе його. Можливо, ми не помічали, як Бог делікатно вів і веде нас до того, щоб ми прийняли спасіння через віру в Ісуса Христа. Це глибока і незбагненна логіка любові. Коли Отець веде нас до Сина, а Син Божий показує нам Отця, та, після Свого Вознесіння на небо, показує його любов через дію Святого Духа. Святий Дух, у свою чергу, пригадує науку Христа та єднає нас Божественною любов’ю, щоби нам бути Єдиним Тілом Христа – Церквою.

Християнин живе логікою Воскресіння, тому що те, що сталося з Ісусом, стосується також і нас. Здається, все це ще так далеко, воно колись станеться в далекій перспективі останніх часів. Але тема Воскресіння огортає наше життя постійно. Ісус встав з мертвих – і ця подія зробила з його переляканих учнів відважних апостолів. Ця подія може так само бути присутньою в кожному моменті нашого життя. Кожного разу, коли ми віддаляємося від гріха задля любові Бога і ближнього, починається нове, повноцінне життя.

Господи, дякую тобі за дар життя і за те, що Твоя любов є моїм Хлібом Життя! Дякую за Дар Євхаристії, який єднає нас з Небесним Отцем та одних із одними!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.