27
07.2024
Св. вмч. й цілителя Пантелеймона Мт 9, 9-13
0,00 / 0,00

Tuesday, 02 травня 2023

Звичайний період, Йо 6, 27-33
Прп. Йоана, старопечерника

Прошу у Господа ласку відкритися і довіритися його Слову, щоб ним жити і живитися, служити Богові у вірі та ділитися отриманими дарами з моїми ближніми.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 6, 27-33.

Сказав Господь юдеям, які до нього прийшли:
27. Дбайте не про їжу, що минає, а про їжу, що лишається на життя вічне, яку вам дасть Син чоловічий, бо його Бог Отець назнаменував.
28. Вони ж мовили до нього:
– Що нам робити, щоб діла Божі чинити?
29. Ісус у відповідь сказав їм:
– Діло Боже – вірувати в того, кого він послав.
30. Вони сказали:
– Який знак робиш, щоб ми побачили й увірували в тебе? Що чиниш? 31. Батьки наші їли в пустині манну, як написано: дав їм їсти хліб з неба.
32. Ісус сказав їм:
– Істинно, істинно кажу вам: не Мойсей дав вам хліб з неба, але Отець мій дає вам правдивий хліб з неба. 33. Бо хліб Божий – той, що з неба сходить і дає життя світові.

Всі ми маємо якісь пріоритети, які досить легко вирахувати по тому, про що ми часто та з інтересом розмовляємо, в що вкладаємо найбільше часу, що найсильніше захищаємо. Часто ми переконані, що наші пріоритети співпадають з цінностями, але це не завжди так. Іноді ми настільки поглинуті здобуванням того, що важливе для матеріального добробуту нашого і наших найближчих, що забуваємо про турботу нашого Небесного Отця. Сучасникам Ісуса було важко прийняти Його, як Месію, якого послав їм Бог, дбаючи про їх вічне життя. Не завжди просто прийняти те, що спасіння насправді є близько нас і ми можемо покладатися на Бога у всьому.

Юдеї питають, що їм робити, щоб чинити діла Божі, а Ісус каже їм (і нам) вірити в Того, кого послав Отець, тобто вірити в Нього. Здається все так легко – досить вірити. Справді вірити – це не просто, для цього нам потрібні докази вірогідності, інакше ми ризикуємо стати жертвами обману. Часто ми не маємо довір’я, бо десь і чомусь його втратили. Якою є твоя віра Христові сьогодні? Можливо, тобі теж потрібні якісь свідчення того, що Ісус є Той, кому можна довірити усе своє життя. Можливо, у цій молитві захочеш подякувати за дар віри чи попросити про дар більшої віри для себе чи когось, хто цього потребує.

Юдеї посилаються на Мойсея, що нагодував вибраний народ манною у пустелі. Варто звернути увагу, що вони забули про те, що Мойсей був тільки слугою Бога, який його покликав до цієї місії, а пожива, яку вони отримали, була тимчасовою. Натомість, перед ними є Божий Син, що дасть своє життя задля спасіння кожного з нас і Його любов перетворить цю жертву на Хліб вічного життя. Зараз немає сенсу осуджувати фарисеїв та книжників, що мали б найперші розпізнати в Ісусі Сина Божого. Натомість, саме вони найбільше противилися Йому, аж до того, що довели справу до несправедливого смертного засуду. Вони зробили свій вибір. Насправді важливо запитати себе: А як я приймаю Ісуса, чи вірю Йому та чи ціную й приймаю Хліб життя вічного у святій Євхаристії?

Господи, дякую Тобі за дар пізнання Тебе і за дар віри. Дякую Тобі за свідчення Твоєї любові в моєму житті. Дякую за те, що можу прийняти Тебе в Євхаристії!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.