19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Sunday, 19 березня 2023

Великий Піст, Мр 8, 34 - 9, 1
Неділя 3-тя Великого посту, Хрестопоклонна

Свв. сорока двох мчч., що в Аморії.

Увійди в тишу власного серця, щоб почути голос Божий, який кличе тебе слідувати за Ним.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 8, 34 - 9, 1.

34. Сказав Господь:
– Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною. 35. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та Євангелія, той її спасе. 36. Яка бо користь людині здобути світ увесь і занапастити свою душу? 37. Що бо людина може дати взамін за власну душу? 38. Хто, отже, буде соромитися мене й моїх слів перед цим родом перелюбним та грішним, того буде соромитися Син Чоловічий, коли прийде у славі Отця свого зі святими ангелами.
1. І сказав їм:
– Істинно кажу вам: є деякі з отут присутніх, що не зазнають смерти, аж поки не вздріють царства Божого, що прийде у могучості.

Ісус кличе за собою, але залишає свобідну волю людині, яку справді глибоко шанує. Якщо хочеш іти за Христом, тобі знадобиться щось залишити. Коли ми збираємося в похід, то беремо найважливіші речі і залишаємо дуже багато іншого, гарного, цінного, корисного, але яке буде зайвим, обтяжливим в дорозі. Ідучи за Ісусом потрібно зректися, як зайвого баласту, навіть самих себе, а власний хрест, натомість, взяти як щось необхідне у цій дорозі.

Це радикальне зречення, якого вимагає слідування за Христом, є насправді життєдайним. Те, чим ми готові пожертвувати заради Христа і Євангелія, стає здобутком, спасінням, хоча іноді зрозуміти цю логіку буває доволі нелегко. Проте, довіривши Христові шлях свого життя, ми вручаємо наші душі в його повну опіку. Можливо, сьогодні тобі є що сказати Христові, Котрий запрошує Тебе у щоденному житті йти слідом за Ним, щоб скуштувати життя вічного. Не бійся бути щирим і просити як учні: «Господи, додай нам віри».

Учні слідували за Христом, коли Він проповідував, зціляв та чинив чуда. Але зараз Ісус попереджає їх, що вони можуть почуватися присоромленими у Його товаристві. Йти за Христом не завжди приємно, зручно, успішно, безпечно. Ісус захопив їх своїм словом і ділами, але кожне слідування за Учителем – це також дорога до Пасхального таїнства, котра прямує до Воскресіння через переслідування, біль, смерть, гіркоту розчарувань і страху, все це перемагаючи. Цей рубіж можна пройти тільки з Ним. Так чи інакше, життя має і матиме своє терпіння. Але Христос запрошує тебе пройти найтяжчі моменти Свого життя і твого життя разом із Ним.

Яким би не був сьогодні твій хрест, спробуй його прийняти, щоб могти слідувати за Христом, Який хоче, щоб ти побачив наближення Царства Божого і його могутність.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.