25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Saturday, 04 березня 2023

Великий Піст, Мр 2, 23 – 3, 5
Пам’ять влкмч. Теодора Тирона

Св. ап. Архипа.

За хвилину почнеться твоя сьогоднішня духовна мандрівка зі Словом Божим. Увійди в тишу власного серця, щоб вільно крокувати в молитві разом з Ісусом у дорозі до Отця.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 2, 23 – 3, 5.

23. Одного разу довелось Ісусові переходити ланами, і його учні на ходу зривали колоски. 24. Фарисеї кажуть йому:
– Глянь! Чому вони роблять у суботу те, що не дозволено?
25. Він їм відповів:
– Невже ви не читали, що зробив Давид, бувши в потребі, коли він і ті, що були з ним, зголодніли? 26. Як він за первосвященика Авіятара увійшов у храм Божий і їв жертовні хліби, яких не дозволено їсти нікому, крім священиків, і дав також тим, що були з ним?
27. І каже до них:
– Суботу установлено для людини, а не людину для суботи, 28. тому Син чоловічий – владика й над суботою.
1. І ввійшов знову в синагогу. А був там чоловік, який мав суху руку. 2. І стежили за ним, чи він оздоровить його в суботу, щоб його обвинуватити. 3. І мовив Ісус до чоловіка, який мав суху руку:
– Стань посередині!
4. Потім каже до них:
– Годиться в суботу чинити добро чи зло, спасти життя чи погубити?
Вони мовчали. 5. Тоді, поглянувши на них гнівно, зажурений, що їхні серця закам'яніли, каже до чоловіка:
– Простягни руку!
І той простягнув, і рука його стала здоровою, як і друга

 Поряд з Ісусом завжди юрмилися люди. Хтось ішов за ним, як покликаний улюблений учень, хтось, щоб почути від Нього мудрі речі, хтось, сподіваючись на зцілення, хтось з простої цікавості, а хтось, щоб знайти в Ньому якусь ваду, провину, помилку, гріх. Уяви собі що серед цього натовпу, що йде за Ісусом через поле життя, крокуєш також і ти. Що спонукає тебе до цієї подорожі, чого ти шукаєш і чого очікуєш від Христа в твоєму щоденному житті? Як трактуєш інших людей, що йдуть за Христом? Якими очима бачиш Церкву, в якій і відбувається твоя духовна подорож?

Фарисеї дивляться на Ісуса, щоб знайти провину, вони ніби відстоюють правдиве поклоніння Богу і не розуміють, що Бог, сотворивши світ за шість днів, сьомий день встановив для відпочинку і втіхи. Він тішиться, любується своїм творінням і до цього святкування запрошено тільки людину, адже увесь інший сотворений світ ніяким чином не змінює свій графік життя раз на тиждень.  Фарисеї бачать зривання колосків як працю, що порушує суботу, не бажаючи бачити, що учні Ісуса банально трохи голодні. Господь підкреслює одну важливу деталь − цей день встановлено для людини. Святковий день є днем Бога для тебе. Як ти проживаєш його, чи вмієш в ньому віднайти радість і натхнення для подальшої праці?

Цікаво, що Ісус спочатку натрапляє на ситуацію нібито порушення суботи через колоски, а потім через присутність в синагозі чоловіка з сухою рукою. Ще більше збільшується непорозуміння між Ним і фарисеями.  Незасвоєний урок ніби повторюється знов і знов. Законовчителі та книжники дивляться на Закон Божий без любові, через яку він був даний. Може, і в твоєму житті повторюється якесь непорозуміння? Якщо так, то можеш запитати у Христа: чого саме Він прагне з любов’ю тебе навчити?

Ісус прийшов для того, щоб передати людині правдиве і повне розуміння Закону і Благодаті. Ти можеш черпати живу воду цієї науки безпосередньо з Його уст через Святе Письмо щоденно, знаючи, що пильне турботливе око Господа завжди з Тобою, щоб тебе живити і зціляти.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.