28
04.2024
Неділя 6-та Великого посту, Квітна Йо 12, 1-18
0,00 / 0,00

Sunday, 17 березня 2024

Звичайний період, Мт 6, 14-21
Неділя сиропусна, прощення

Прп. Олексія, чоловіка Божого

Попроси у Господа ласки великодушного серця, щоб почути Його і піти за голосом благодаті і миру, що випливає з Божого Слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 6, 14-21.

Сказав Господь:
14 Коли ви прощатимете людям їхні провини, то й Отець ваш небесний простить вам.
15 А коли ви не будете прощати людям, то й Отець ваш небесний не простить вам провин ваших.
16 Коли ж ви постите, не будьте сумні, як лицеміри: бо вони виснажують своє обличчя, щоб було видно людям, мовляв, вони постять. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду.
17 Ти ж, коли постиш, намасти свою голову й умий своє обличчя,
18 щоб не показати людям, що ти постиш, але Отцеві твоєму, що перебуває в тайні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі.
19 Не збирайте собі скарбів на землі, де міль і хробацтво нівечить, і де підкопують злодії і викрадають.
20 Збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ані хробацтво не нівечить і де злодії не пробивають стін і не викрадають.
21 Бо де твій скарб, там буде і твоє серце.

В цю неділю Церква орієнтує нас на прийняття пасхального дару Христа. Ісус навчає своїх учнів прощення, бо з того часу, як людина вперше згрішила, ми ніби приречені чутися винними і винуватити інших. Це замкнене коло Він розірвав своєю смертю і воскресінням. Під час розпинання Ісус просив Отця за своїх вбивць: «Прости їм, бо не знають що роблять», по Воскресінні прийшов до учнів, що зі страху покинули Його, а сьогодні Він запрошує і тебе пройти шляхом прощення разом з Ним. Ісус хоче, щоб тобі було прощено, тому простягає руку і просить прощати разом з Ним.

Піст для Ісуса – це поглиблений стосунок з Отцем, тому Він запрошує вступати в цей  час із справді щирим і  простим серцем, яке не потребує пустої слави і швидкоплинного людського визнання. Він добре знає мінливість і хитку основу того, що ми робимо про людське око і бажає дати щось дійсно вірне і правдиве – визнання і винагороду Небесного Отця. Тільки це може насправді скріпити і надати сенсу тому, що ми робимо.

Святі залишили нам численні приклади того, яким великим може стати людське серце, задивлене в небо. Яким нетлінним скарбом  любові воно може володіти, як щедро може розлити отриману благодать Отця. Сьогодні Ісус запрошує тебе стати спадкоємцем спасіння, в якому скарби цього світу втрачають всяку привабливість і вагу. Дозволь собі розбагатіти у Христі, зануривши своє серце і все, що його зараз турбує, в любові Бога.

Починаючи цей піст, дозволь Христові зцілити  твої рани непрощення і образ, звільнити тебе від страху перед іншими, щоб відкрити цінність християнського покликання перебувати в любові Отця.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.