29
04.2024
Страсний тиждень. Великий понеділок Мт 24, 3-35
0,00 / 0,00

Monday, 04 березня 2024

Adwent, Мк 11, 1-11
Тиждень м’ясопусний

Прп. Герасима, що на Йордані

Сьогодні намагайся подивитися на обличчя Ісуса, який під оплески натовпу в'їжджає до Єрусалима. Спробуй відчути, про що Він думає, як почувається.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 11, 1-11.

1. В той час, коли Ісус наблизився до Єрусалиму і прийшов до Витфагії і Витанії, біля Оливної гори, він послав двох своїх учнів, 2. кажучи їм:
– Ідіть у село, що перед вами, і як тільки ввійдете у нього, найдете прив'язане осля, на яке ніхто з людей ще не сідав. Відв'яжіть і приведіть його. 3. А коли вам хто скаже: що робите? – скажіть: Господь його потребує, і негайно відішле його назад сюди.
4. Пішли вони й найшли осля, прив'язане коло дверей, на вулиці, і відв'язали його. 5. Деякі з тих, що там стояли, казали їм:
– Що робите, чому відв'язуєте осля?
6. Ті їм відповіли, як сказав Ісус, і їх відпустили.
7. Привели вони осля до Ісуса, поклали на нього свою одежу, і він сів на нього. 8. І багато хто стелили свою одіж на дорозі, інші ж різали віття на полі і стелили по дорозі. 9. Ті, що йшли попереду, і ті, що слідували ззаду, викликували:
10. – Осанна! Благословен, хто приходить в ім'я Господнє! Благословенне грядуче царство отця нашого Давида. Осанна на висоті!
11. І він увійшов у Єрусалим, у храм, і оглянув усе; а що було вже пізно, вийшов з дванадцятьма у Витанію.

Коли ми читаємо Євангелія, подекуди нам здається, що це далека й не на часі книжка – але це не так! Коли ми візьмемо будь-який вірш з Євангелія та замислимося над ним, ми відчуємо його Божественність, а, разом з тим, він буде відноситися до нашої людської натури та до нашого часу. Адже Бог є вічний і Ісус – це правдивий Бог і правдива Людина. Вхід Ісуса до Єрусалима – як ти його уявляєш?

Коли ми прислухаємося до людей, які зустрічали Ісуса, та спробуємо  собі уявити їх, у нас повстане питання, чи це ті самі люди, які потім будуть кричати: «Pозіпни Його!»? Адже вони щирі. Натовп ликує: «Осанна!» Але чи всі вони вірно розуміли те, ким насправді є Ісус? Що він є Царем Любові, який покірно в'їжджає на ослику і прийшов  з миром? Що Він не воїн з мечем, який має розгромити усіх ворогів Ізраїлю? Складається враження, що натовп мав якесь хибне уявлення про Ісуса, можливо, мав інші очікування щодо Нього – бо куди ж тоді вони зникли, коли Ісуса заарештували?

Коли спробуємо перекласти цей уривок на реалії нашого життя,  побачимо побутову ситуацію, коли, умовно кажучи, ми бачимо людину, яка сьогодні «на коні» - у славі, ми так само як натовп, кричимо їй: «Ти чудовий, ти красуня, молодець!», але, коли вже хтось стає перед нами нагий та обпльований, ми залишаємо його на самоті, залишаємо тих, хто перестав нам імпонувати, нас цікавити, бути нам потрібним, або ж не виправдав наших сподівань. Чи ти залишав когось так само, як натовп Ісуса, а, можливо, залишали тебе? Бо ти перестав бути потрібним i ти не той, кого хотіли в тобі бачити…

Сьогодні просимо Господа навчити нас гідно та щиро приймати всіх тих людей, яких посилає нам Господь. Просимо сили й відваги йти за Ісусом до кінця!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.