28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Tuesday, 25 січня 2022

Звичайний період, Мр 11, 11-23
Св. мч. Татіяни

Можливо, варто зараз на декілька хвилин зупинити метушню у своєму серці, щоб почути оте Господнє «люблю», яке завжди додає сили йти далі. Спробуй попросити про цю ласку своїми словами.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 11, 11-23.

11. В той час увійшов Ісус у Єрусалим, у храм, і оглянув усе; а що було вже пізно, вийшов з дванадцятьма у Витанію.
12. На другий день, коли вони виходили з Витанії, зголоднів він. 13. Побачивши здалека смоковницю, вкриту листям, приступив, чи часом не найде чого на ній, та підійшовши до неї, окрім листя не найшов нічого, бо ще не була пора смоков. 14. І звернувшись до смоковниці, промовив:
– Нехай ніхто повіки не їсть плоду з тебе!
Учні його чули це.
15. Приходять вони в Єрусалим, і, ввійшовши у храм, Ісус став виганяти тих, що продавали й купували в храмі; він перекинув столи міняйлів та ослони тих, що продавали голубів, 16. і не дозволив, щоб хто переносив що через храм. 17. Навчав він їх і казав їм:
– Хіба не написано: дім мій домом молитви назветься для всіх народів? А ви з нього зробили печеру розбійників!
18. Почули це первосвященики й книжники й шукали, як би його погубити, але боялися його, бо ввесь народ дивувався його науці. 19. А як настав вечір, він вийшов за місто.
20. Проходивши ж тудою вранці, вони побачили смоковницю, всохлу від кореня. 21. Тоді Петро, згадавши, каже йому:
– Учителю, дивися, смоковниця, що прокляв єси, усохла.
22. Ісус у відповідь сказав їм:
– Майте віру в Бога. 23. Істинно кажу вам, що хто скаже цій горі: двигнись і кинься в море, та не сумніватиметься у своїм серці, але віруватиме, що станеться те, що каже, буде йому так.

Цей уривок є дуже багатим: прокляття смоківниці, очищення храму, відповідь Ісуса в якій Він пояснює силу віри в Бога. З одного боку, кожен епізод пояснює інший, а з другого боку, можна кожен із них розгорнути як окрему тему. Але всі ці три пункти об’єднує одне – те, наскільки Ісус хоче, щоб твоє серце було повністю віддане Богові.

Смоківниця є символом невірного Ізраїлю, а саме тих людей, які не хотіли приймати Ісуса, як Месію, не вірили Йому, а тому й не давали плоду – покаяння та навернення серця. Натомість, Ісус знаходить в вибраному народі лише листя, тобто фальшиву побожність,  торгівлю в Божому храмі та фанатичне дотримання закону.

Почавши прилюдну діяльність, Ісус збирає новий Ізраїль – християн. І це Євангеліє показує, що саме Бог хоче бачити в кожному  християнинові – і в твоєму серці також! Ось що Його приваблює: любов, милосердя, віра в Нього – не в традиції, а саме в Його прекрасну Особу! Так, це не легко осягнути, проте Господь завжди тому сприяє, якщо бачить твоє бажання.

Спробуй зараз від щирого серця попросити у Господа глибокої віри в Його милосердя та любов.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.