20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Thursday, 13 січня 2022

Різдво, Мр 9, 10-16
Віддання празника Різдва Христового

Прп. Меланії Римлянки.

За мить розпочнеться твоя зустріч з Христом, який бажає розмовляти з тобою про те, що тебе хвилює, та про те, що стосується твого життя і спасіння.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 9, 10-16.

10. В той час учні, зберігши слово Ісуса, питали один одного, що воно значить воскреснути з мертвих.
11. І спитали вони його:
– Чому книжники кажуть, що Ілля прийде перше?
12. Він відповів їм:
– Ілля має прийти перше і знову все до ладу привести. Але як то воно про Сина чоловічого написано, що він мусить багато страждати й бути погордженим? 13. Однак кажу вам, що Ілля вже був прийшов, і вони вчинили з ним, що хотіли, як написано про нього.
14. Вернувшися до учнів, побачив навколо силу народу і книжників, що сперечалися з ними. 15. Як тільки ввесь народ його уздрів, здивувався вельми і, біжачи до нього, став його вітати. 16. Він спитав їх:
– Про що сперечаєтеся з ними?

Учні мають проблему розуміння Ісусових слів про Воскресіння та, проте, не звертаються до самого Христа. Вони розмовляють про це між собою, може, бояться, що Він знову скартає їх за нерозуміння, як це було з застереженням про фарисейську закваску та з притчею про сіяча. Іноді вони більше нагадують дітей, ніж дорослих чоловіків, намагаючись приховати те, про що сперечаються, чого не розуміють чи бояться. Господь мусить деколи сам давати до світла те, чим вони журяться в сутінках своїх сумнівів, а деколи просто чекати, коли вони будуть готові зрозуміти. Можливо, в Твоєму житті теж є щось, чого ти ще не довіряєш Богові, можливо ти теж намагаєшся зрозуміти Його слова самотужки без прохання про світло Святого Духа? 

Проте, апостоли мають відвагу звернутися до Христа з питанням про Іллю. Вибраний народ чекав на Месію і одним з передвісників його приходу мало бути повернення Іллі. Втім, фарисеї та книжники тлумачили слова пророцтв в буквальному значенні і тим заплутали також дванадцятьох. Так як Ілля був взятий на небо, юдеї уявляли, що він просто повернеться і так всі розпізнають, що настав час і Бог ось-ось пошле свого Помазаника і все буде добре. Таке розуміння його місії як забезпечення благополуччя та політичної свободи, однак, є надто людське і приземлене. Тому Ісус нагадує також і невигідні уривки про страждання Слуги Божого.

Цей уривок розповідає нам про те, що сталося, коли Ісус з трьома своїми учнями повертався з гори на якій сталося Переображення. Здається, Його не було тільки трохи, а ті апостоли, що залишилися внизу, вже не дають собі ради з викликами, які постають перед ними. Проте Господь приходить вчасно. Так також може трапитися і в нашому житті. Придивися до цих людей, що біжать до Христа, до цієї простоти і щирості. Ти також можеш довіряти Йому те, з чим не можуть допомогти тобі інші і те, чим не можеш допомогти іншим ти.

Господи, дякую тобі за те, що супроводжуєш моє життя світлом Твого Слова. Прошу у Тебе ласки в покорі йти за цим світильником через дію Святого Духа. Дякую Тобі за тих людей, що допомагають мені краще пізнавати Тебе.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.