25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Tuesday, 04 січня 2022

Звичайний період, Лк 21, 12-19
Св. влкмчц. Анастасії

Прошу в Господа про благодать доброго розуміння та прийняття Його святого Слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 21, 12-19.

12. Сказав Господь своїм учням:
Стережіться людей, що на вас накладуть руки й переслідувати будуть, і волочитимуть по синагогах та по тюрмах, водитимуть перед царів і правителів з-за імені мого. 13. І це дасть вам нагоду свідчити про мене. 14. Візьміть собі до серця, що вам не треба готуватися наперед, що маєте відповідати, 15. я бо дам вам слово й мудрість, якій ніхто з ваших противників не зможе протиставитись і перечити.
16. Вас видадуть батьки, брати, рідні й друзі, і декому з вас смерть заподіють. 17. Вас будуть ненавидіти всі за моє ім'я. 18. Але й волос з голови у вас не пропаде. 19. Вашою терпеливістю спасете душі ваші.

Сьогодні Ісус попереджає своїх учнів про те, що їх переслідуватимуть як Його послідовників. Несправедливо, навіть жорстоко з ними поводитимуться, поневолюватимуть, водитимуть до тих, хто вершитиме їхню долю, але хто не обізнаний з Ісусовим вченням. Застерігає, що навіть найближчі, рідні та друзі зраджуватимуть та ненавидітимуть їх і учні не знатимуть, кому можна довіряти, на кого сподіватись. А чи доводилось Вам розповідати незнаючим про Ісуса? Можливо, це були Ваші рідні, друзі, співпрацівники? Як вони реагували? Чи було Вам страшно?

Розповівши про реалії, Ісус одразу ж запевняє, щоб ми не переживали даремно, а взяли до серця, глибоко усвідомили, що Він нам сприяє всюди і в усьому. Господь озброює нас словом і мудрістю, яка допоможе донести важливе, якій ніхто не смітиме заперечити. Також Ісус підбадьорює учнів словами, що й волосина не впаде з їхньої голови. Запевняє, що завдяки терпеливості, наполегливості та сумлінному проповідуванню вдасться спасти душі. Чи дослухаємось ми до Ісусових слів? Чи здатні без запитань повірити Йому і чинити Його волю? А чи ховаємось і зосереджуємось на страхах, не чуючи запевнень про Його турботу, про винагороду для нашої душі?

Часто і ми стикаємось із переслідуваннями, цькуваннями, тотальною несправедливістю, нерозумінням. Багато разів прокручуємо в голові слова, які сказали нам і які ми сказали чи не сказали, а потрібно ж одного – дослухатися до слів Божих, прийняти тут мудрість, якою Він нас обдаровує, помовчати. Не боятись нападків, ненависті… навіть смерті. Знаємо: «…нам же все волосся на голові пораховано!». Бог турбується, дбає про нас, є з нами у всіх життєвих випробуваннях. Тож давайте переходити від страху до віри, покладаючи нашу надію на Бога.

Прошу в Бога не боятися свідчити Його правду, сміливо доносити її тим, хто ще не знає про Нього. А також прошу потрібних слів та мудрості виконувати. Його святу волю задля спасіння душі та майбутньої зустрічі з Богом у Вічності.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.