16 серпня, п'ятниця

Св. Стефана Угорського

Мт 19, 3-12

Людина не може існувати без життєвих орієнтирів. За цими орієнтирами є загальнолюдські цінності як Життя, Віра, Правда, Справедливість та багато інших. Вони потрібні нам для наших щоденних виборів, особливо, коли прийняття рішення, тобто наш вибір ставить під знаком запитання наші цінності. Однією із таких цінностей є ВІРНІСТЬ, про котру Ісус говорить у сьогоднішньому євангелії. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 19, 3-12

І підійшли до нього фарисеї і, спокушаючи його, запитали: “Чи можна чоловікові відпустити свою жінку з якоїбудь причини?” Він відповів їм: “Хіба ви не читали, що Творець від початку створив їх чоловіком і жінкою, і мовив: Тому покине чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і будуть вони двоє одним тілом, так що вони не будуть більше двоє, лиш одне тіло. Що, отже, Бог получив, людина хай не розлучає.” Кажуть вони до нього: “Чому ж тоді Мойсей звелів дати розвідний лист і відпустити її?” А він сказав їм: “Задля жорстокости сердець ваших Мойсей дозволив вам відпускати жінок ваших; спочатку ж не було так. А я кажу вам: Хто відпускає свою жінку – за винятком розпусти – і ожениться з іншою, той чинить перелюб; і хто ожениться з розвідкою, чинить перелюб.” Кажуть до нього учні: “Коли така справа чоловіка з жінкою, то ліпше не женитись.” Він же відповів їм: “Не всі це слово розуміють, а ті лише, кому дано. Бувають бо скопці, що з матернього лона такими народились; бувають і скопці, що їх люди оскопили; бувають і скопці, що самі себе оскопили задля Небесного Царства. Хто може збагнути, нехай збагне.”

Здається, що в нас час слово «вірність» та цінність «буття вірним» втратило свою актуальність та сенс. Бути вірним – подекуди означає бути старомодним, консервативним, а не відкриватись на нові тенденції та знаки часу. Чим для Тебе є це слово і ця цінність?

Звертаючись до фарисеїв Христос підкреслює важливість ВІРНОСТІ у подружжі. Вірність – це існування у новому вимірі, коли обіцяні Тобою слова, слова клятви, обітів, шлюбу, приречень, змінюють твою істоту на когось нового. Ти стаєш «одним тілом»... І невірність – це болісне втручання, розривання цього тіла на двоє... Те, що Бог з’єднав, людина нехай не роз’єднює. 

Христос дав нам приклад своїм життям, завжди залишаючись вірним своїй обітниці. Незважаючи ні на що. Він був вірним аж до хресної смерті. І навіть там, на хресті залишився вірним, бо ЛЮБИВ. 

Вірність та Любов йдуть разом. Боже, навчи мене любити так як ти полюбив цей світ завжди залишаючись вірним.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.

 

 

17 серпня, субота

Св. Гіацинта

Мт 19, 13-15

Сьогодні, як і дві тисячі років тому, Ісус прагне обдарувати нас своїм благословенням. Насамперед Він прагне бути серед найменших та найслабших цього світу, серед дітей, калік, самотніх, сиріт, біженців, мігрантів, хворих та скривджених. Бог прагне торкнутись їх і хоче щоби ми були Його ногам та руками у цьому світі. Щоби Інші могли відчути на собі Його дотик Його любові та милосердя.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 19, 13-15

Тоді приведено до нього дітей, щоб він, поклавши на них руки, помолився. Учні ж боронили їм. Ісус сказав їм: “Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне.” І поклавши на них руки, пішов звідти.

Сьогоднішнє коротке євенгеліє розповідає нам, здавалося б, незначну, повсякденну ситуацію. А може, тут є щось більш важливе? Бачимо батьків, які приносять дітей до Ісуса, щоби він їх благословив. Це означає, що вони вважають Ісуса джерелом добра і що вони люблять своїх дітей, бажаючи дати їм найкраще. Кого Ти приносиш до Ісуса?

Ми чуємо, що учні Ісуса забороняли дітям приходити до Вчителя Чому? Здається, що в їхніх очах діти не були варті уваги Христа. Він був призначений для більш важливих завдань і цілей. Чи існує хтось, хто може вважатися негідним до зустрічі з Христом?

Ісус оточує своєю опікою передовсім тих, хто не може сам за себе постояти, хто не має права голосу у цьому світі. Вони беззахисні, як діти. А може, вони такі грішні, що вважають себе недостойними, щоби прийти до Ісуса? Або вони настільки бідні, що світ нехтує ними. Наскільки Ти близький до піклування Ісуса про всіх цих людей?

Помолись сьогодні особливо за всіх тих, котрі на Твою думку найбільш потребують саме тепер відчути Божу любов. Нехай Ісус діє через Тебе. Попроси Його вчинити Тебе знаряддям Свого милосердя.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.

 

 

18 серпня, неділя

20 неділя Звичайного періоду

Лк 12, 49-53

Кожен з нас покликаний до глибокого зв’язку з Богом. Цей зв’язок вимагає певної інтимності, тиші. Перед тим , як приступиш до сьогоднішньої молитви, подбай, щоб нічого Тебе не відволікало. Проси Святого Духа, аби провадив Тебе. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 12, 49-53

Вогонь прийшов я кинути на землю - і як я прагну, щоб він вже розгорівся!
Хрищення маю я прийняти й як мені важко, докіль воно не здійсниться.
Гадаєте, що я прийшов мир дати на землі? Ні бо, кажу вам, - але розділ.
Віднині бо в одній хаті, де п'ятеро, і ті будуть розділені: троє проти двох і двоє проти трьох.
Будуть розділені: батько проти сина й син проти батька; мати проти дочки й дочка проти матері, свекруха проти невістки й невістка проти свекрухи.”

“Я прийшов огонь кинути на землю». З читання Старого Завіту знаємо більше про Бога Отця. У Новому Завіті  через слово Ісуса і діяльність Святого Духа , отримуємо запрошення до нового стосунку з Богом. Нового виду відносин з Ним.  Як Ти думаєш, що відчували чи про що думали учні , коли Ісус говорив про вогонь, як символ Святого Духа, який ще має прийти?

Зверни увагу на ці слова Ісуса: «як Я прагну, щоб він уже запалав». Які почуття з'являються у Тобі, коли чуєш їх? Чи Ти свідомий Того, що обіцяний Святий Дух вже діє в Твоєму житті і в житті християнської спільноти? 

Коли слухатимеш читання вдруге, зверни увагу на те, що Ісус говорить про поділ у стосунку найрідніших людей. Якби Ісус говорив ці слова сьогодні до тебе і твоїх найрідніших,  то як би вони звучали? 

Назавершення, порозмовляй зі Святим Духом, Духом Ісуса. 
Проси про мир для себе і своїх близьких. Хай Його мудрість вчинить тебе чутливим до розпізнання та вразливим до Його діяльності вже у сьогоднішньому дні. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові…

 

 

19 серпня, понеділок

Св. Йоанна Евда

Мт 19, 16-22

Перед тим , як приступиш до молитви, спробуй відійти від всього того, що може перешкоджати тобі у зустрічі з Ісусом. Сьогодні , Ти почуєш питання юнака , яке можливо також звучало і у твоєму духовному житті, будь уважним. Господь має відповідь. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 19, 16-22

Аж ось один приступив до нього й каже: “Учителю! Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне?”
Ісус сказав до нього: “Чому мене питаєшся про те, що добре? Добрий є один тільки (Бог). Як хочеш увійти в життя, додержуй заповідей.”
“Яких?” – питає його. А Ісус до нього: “Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідкуй криво,
поважай батька-матір і люби ближнього твого, як себе самого.”
Каже юнак до нього: “Все це я зберіг ізмалку. Чого мені ще бракує?”
“Якщо хочеш бути досконалим”, – сказав Ісус до нього, – “піди, продай, що маєш, дай бідним, і будеш мати скарб на небі; потім приходь і йди за мною.”
Почувши це слово, юнак відійшов смутний, мав бо велике майно.

Молодий хлопець знаходиться в пошуку чогось, що робить людей щасливими. Можливо ставить перед собою бізнес-цілі і добивається їх. І як бачимо з читання досить успішно, адже був багатим.  Яку мету маєш ти? В які мішені намагаєшся поцілити? 

“Коли ж хочеш ввійти до життя, то виконай заповіді». Здається проста вказівка, але як іноді важко дотримуватись  всіх правил.  Пригадай ситуації з власного досвіду, коли Твої цілі були добрими, але засоби їх досягнення не зовсім. Які почуття виникають в Тобі?

Відповідь Ісуса, не одразу вгамувала спрагу юнака, бо закон він добре знав і виконував. Хлопець питається про більше. Коли слухатимеш уривок знову, зверни увагу на відповідь Учителя; 

Ісус каже Йому «Іди вслід за Мною».

Назавершення, поговори з Ісусом про дорогу свого життя. Про те як можеш краще наслідувати Господа. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові…

 

 

20 серпня, вівторок

Св. Бернарда

Мт 19, 23-30

За кілька хвилин Ти зустрінешся з Словом, що є живим і діяльним. Сам Бог бажає зустрічі з Тобою. Подбай, щоб в цей час тебе ніщо не відволікало. Адже ці кілька хвилин можуть бути найкращою частиною твого дня; 

Сьогоднішнє Слово походить від Євангелиста Матвія 19, 23-30

Тоді Ісус сказав до своїх учнів: “Істинно кажу вам: Трудно багатому ввійти в Небесне Царство.
Іще кажу вам: Легше верблюдові пройти через вушко в голці, ніж багатому ввійти в Боже Царство.”
Почувши це, учні здивувалися вельми і сказали: “Хто ж тоді може бути спасенний?”
Ісус глянув на них пильно й мовив: “У людей це неможливо, Богові – все можливо.”
Тоді озвався Петро і сказав до нього: “Ось ми покинули все й пішли за тобою; що будемо за те мати?”
Ісус відповів їм: “Істинно кажу вам: Ви, що пішли за мною: як новий світ настане, коли Син Чоловічий сяде на престолі своєї слави, сидітимете й ви на дванадцятьох престолах, щоб судити дванадцять поколінь Ізраїля.
І кожний, хто задля імени мого покине дім, братів, сестер, батька, матір, жінку, дітей, поля, в сто раз більше одержить і життя вічне матиме в спадщину.
Багато з перших будуть останніми, а останні – першими.”

Уяви собі, що в якийсь день ти віришив подорожувати по Світу. І з собою у наплічник поклав найбільш вартісні  речі. Щось що має найбільшу цінність саме для тебе. 
Що або може Хто наповнює твій наплічник?

Незадовго буде ніч і тобі треба знайти безпечне місце. Ти бачиш перед собою старе, оточене мурами місто. Брама-в’їзд  вже зачинена, і в середину можна зайти лише через невеликий простір поруч. Але для цього, тобі треба залишити свій наплічник, оскільки він занадто великий. Щоб Ти взяв з собою, проходячи повз вузький простір? Щось, що б помістилось лише в твоїх долонях?

Господь каже, що” Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!» А від чого готовий відмовитись ти щоб ввійти в Царство Небесне? Коли слухатимеш читання знову, будь уважним до обіцянки  Ісуса тим, хто залишить і покине  усе.  

Назавершення, порозмовляй з Богом про те, що має для тебе найбільшу цінність. Проси про ласку упорядкування цілей і засобів, аби ти був відкритим до пошуку більших плодів і більшого добра.

Слава Отцю і Сину і Святому Духові.

 

 

21 серпня, середа

Св. Пія X

Мт 20, 1-16

В сьогоднішньому читанні ти почуєш про зовсім іншу, відмінну від людської логіки - мудрість Божу. Проси Святого Духа аби провадив твою молитву і вчинив Тебе здібним розуміти. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 20, 1-16

“Царство Небесне подібне до чоловіка-господаря, який рано-вранці вийшов найняти робітників у свій виноградник.
Домовившись із робітниками по динарію денно, послав їх у свій виноградник.
А коли вийшов, близько третьої години побачив інших, що бездільно стояли на ринку.
Він же їм сказав: Ідіть і ви в мій виноградник, що буде по справедливості, дам вам.
І ті пішли. Коли ж знову вийшов, близько шостої та дев'ятої години, зробив так само.
Близько одинадцятої вийшовши, стрінув інших, що стояли, і сказав їм: Чого тут увесь день бездільно стоїте?
Кажуть йому: Бо ніхто не найняв нас. Сказав їм: Ідіть і ви в виноградник.
Коли ж настав вечір, власник виноградника наказав своєму управителеві: Поклич но робітників та роздай їм заплату, почавши від останніх аж: до перших.
Ті, що прийшли близько одинадцятої години, взяли по динарію.
Коли приступили перші, думали, що більше дістануть. І вони взяли по динарію.
А взявши, стали ремствувати на господаря,
кажучи: Оті останні одну годину попрацювали, а ти зрівняв їх з нами, що зносили тягар і спекоту днини.
Той, відповідаючи одному з них, сказав: Друже, не кривджу тебе; чи не за динарія погодився зо мною?
Бери своє та йди! Хочу бо й цьому останньому дати, що й тобі.
Хіба не дозволено мені робити зо своїм, що захочу? Чи око ж твоє лукаве з того, що я добрий?!
Так то останні будуть перші, а перші – останні!”

Виноград – це перша рослина про яку згадується у Біблії. Старий Завіт розповідає про Ноя, котрий насадив виноградник. Люди використовували виноград для приготування вина, соку, родзинок. Знаємо, що ця рослина має багато цілющих властивостей. 
Розумний господар запрошує до праці , погоджує ціну. Він робить це кілька разів протягом дня. Виглядає, що його виноградник справді великий.  А що є твоїм власним виноградником в якому працюєш і трудишся? Які плоди там вирощуєш?

Зверни увагу на ці слова з притчі : «Не кривджу я, друже, тебе, хіба не за динарія згодився зо мною?
Візьми ти своє та й іди. Але я хочу дати й цьому ось останньому, як і тобі». Чи зустрічався ти з подібним досвідом, коли знав, що заслуговуєш на більше, а отримував те, як домовлявся? Які відчуття в тобі народжувались?

Коли слухатимеш цю євангельську притчу знову, спробуй уявити себе котримось із робітників, що отримує плату. Хто ти? Той хто працював ще з вдосвіта? Чи може той, хто приєднався лише близько одинадцятої години? Зверни увагу на те, як дивиться на тебе господар, коли дає кошти. 

Назавершення, поговори з Ісусом про те, що щойно почув. Проси Його про ласку бути добрим господарем у власному винограднику, і також про те, щоб  бути милосердним  до інших. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові

 

 

22 серпня, четвер

Пресвятої Діви Марії Цариці

Лк 1, 26-38

Уяви собі будинок у місті Назарет дві тисячі років тому.  Спробуй увійти в  його середину і поспостерігати за молодою дівчиною Марією. Уяви, якою має бути майбутня мама Господа Ісуса, які риси обличчя і характеру їй притаманні. Як вона вдягнена і що робить у цій хатині? 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 1, 26-38

Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім'я Назарет,
до діви, зарученої чоловікові, на ім'я Йосиф, з Давидового дому; ім'я ж діви було Марія.
Ввійшовши до неї ангел, сказав їй: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками.”
Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання.
Ангел їй сказав: “Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога.
Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус.
Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька,
і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця.”
А Марія сказала до ангела: “Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?”
Ангел, відповідаючи, сказав їй: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий.
Ось твоя родичка Єлисавета - вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною;
нічого бо немає неможливого в Бога.”
Тоді Марія сказала: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” І ангел відійшов від неї.

Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла! Дивовижне привітання Гавриїла мусіло добряче налякати молоду дівчину.  Ангел, як посланець Бога заспокоює її і продовжує своє послання. Пригадай себе, свою емоційну реакцію коли хтось тебе налякав. Чи зміг ти себе контролювати чи якось дивно себе поводив?

«Як же станеться це, коли мужа не знаю?» В незрозумілій ситуації, Марія знаходить відвагу запитати ангела. А як поводиш себе ти, коли нерозумієш чогось або когось? Чи маєш сміливість питати?

Коли слухатимеш Слово знову, зверни увагу, як Марія промовила: "Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!" Чи змінився іі зовнішній вигляд, щось у рисах. Чи зявилось щось таке, чого Ти не бачив коли розпочинав приготування до молитви? 

На завершення, порозмовляй сьогодні з Марією, матір'ю твого Бога і також твоєю мамою. Щоб Ти хотів їй розповісти? Можливо щось запитати чи попросити? 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові. 

 

 

23 серпня, п'ятниця

Св. Рози з Ліми

Мт 22, 34-40

Ісус все приготував, він запрошує і  вже чекає зустрічі з тобою через Своє Слово. Як можеш Йому відповісти? Проси про власну внутрішню вразливість до Його голосу. Чутливість до Його Слів.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 22, 34-40

Довідавшись, що він замкнув уста садукеям, фарисеї зібралися разом.
І от один із них, законоучитель, спитав його, спокушаючи:
“Учителю, котра найбільша заповідь у законі?”
Він же сказав до нього: “Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю:
це найбільша й найперша заповідь.
А друга подібна до неї: Люби ближнього твого, як себе самого.
На ці дві заповіді ввесь закон і пророки спираються.”

Коли людина невпевнена в собі, незріла, то відчуває багато страху. Нормальною реакцією для людини на провокативні питання можуть бути агресія чи байдужість. Як бачимо з читання, Ісус не піддається на такі маніпуляції з боку саддукеїв чи інших вчителів Закону. Він, як емоційно зріла людина добре знає Ким Є і яку мету має. А як поводишся ти, коли хтось намагається тебе «випробовувати»? Що відчуваєш і думаєш про себе в такі моменти? 

Господь Ісус говорить не лише про найбільшу Любов до Бога, чи жертвенну до ближнього, але також і до себе самого. А як проявляється твоя любов до себе? Чи є якісь ділянки твого життя і діяльності де її недастатньо чи може навпаки? Як ти опікуєшся і дбаєш про себе. 

Коли слухатимеш читання знову, спробуй уявити себе у цій Євангельській картині. Уяви, що це Господь відповідає саме тобі. 

Назавершення, порозмовляй з Ісусом як з найближчим товаришем і другом. Розкажи Йому про свою любов до себе і ближніх. Проси про ласку більшої любові. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові. 

 

 

24 серпня, субота

Св. Вартоломея, апостола

Йн 1, 45-51

Господь дуже хоче, аби кожна людина пізнала Його краще. Він перший об'являє себе, приходить. Часом робить це через інших людей. Сьогодні Ти почуєш правдиву історію зустрічі одного чоловіка і Ісуса. Проси, аби Господь відкрив тобі таємницю цієї зустрічі. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 1, 45-51

Зустрів Филип Натанаїла і сказав до нього: «Ми знайшли того, про кого Мойсей у законі писав і пророки, - Ісуса Йосифового сина, з Назарету.»
Натанаїл же йому на те: «А що доброго може бути з Назарету?» Мовив до нього Филип: «Прийди та подивися.»
Побачивши Ісус, що Натанаїл надходив до нього, сказав про нього: «Ось справжній ізраїльтянин, що нема в ньому лукавства.»
Натанаїл же йому: «Звідкіль знаєш мене?» Сказав Ісус, промовивши до нього: «Перше, ніж Филип закликав тебе, бачив я тебе, як був єси під смоковницею.»
Відповів же йому Натанаїл: «Учителю, ти - Син Божий, ти - цар Ізраїлів.»
Ісус відказав, мовивши до нього: «Тому, що я повідав тобі: Бачив я тебе під смоковницею, - то й віриш! Бачитимеш більше, ніж те.»
І сказав до нього: «Істинно, істинно кажу вам: Побачите небеса відкриті, й ангелів Божих, як висходять та сходять на Сина Чоловічого.»

Пилип знаходить Нафанаїла і ділиться чимось дуже особливим. Чимось, що давно вже знав з читання закону і що досвідчив на власному досвіді.  Пригадай себе у схожій ситуації, коли Ти зустрів якусь відому публічну людину, до якої відчував особливу симпатію. І опісля розповідав про це своєму другові чи знайомому. 
Які відчуття наповнювали Тебе?

Пилип зустрічає свого роду песимізм і критику з боку Нафанаїла. Але не здається, бо впевнений у тому, про що свідчить . Він  пропонує своєму приятелеві прийти і побачити, тобто переконатись у правдивості слів. А як щодо Тебе, твого досвіду, чи траплялись такі моменти, коли твої друзі в чомусь намагались тебе переконати, але Ти вперто не вірив, аж поки сам не побачив?

Коли слухатимеш уривок вдруге, спробуй уявити себе тим, чий образ в цьому дні є Тобі ближчим. Нафанаїл? Пилип? Чи може простий спостерігач? 

Назавершення, порозмовляй з Богом про те, що досвідчив під час цієї молитви. Подякуй Йому за всіх приятелів, котрі привели Тебе до знайомства чи ближчої зустрічі з Богом. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові…