28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Saturday, 24 липня 2021

Звичайний період, Мт 9, 9-13
Св. мч. і прехвальної Євфимії. Переставлення блаженної Ольги, княгині Київської, у хрещенні названої Оленою

«Покликання Матея» – так називається уривок, який ми сьогодні почуємо. Спробуй на початку молитви уявити собі цього Апостола та Євангеліста. Яким він є?

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 9, 9-13.

9. В той час, ідучи звідтіля, Ісус побачив мимохідь чоловіка, на ім'я Матей, що сидів на митниці, і сказав до нього:
– Іди за мною!
Той устав і пішов слідом за ним.
10. Коли Ісус був при столі в його домі, прийшло багато митарів і грішників, і посідали з ним і з його учнями. 11. Побачивши це, фарисеї почали говорити його учням:
– Чого ваш учитель їсть з митарями та грішниками?
12. Почувши те, Ісус озвався:
– Здорові не потребують лікаря, лише хворі. 13. Ідіть, отже, і навчіться, що значить: я милосердя хочу, а не жертву. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних.

Зрадник, злодій, посібник окупантів, митар, грішник – чи хтось такий заслуговує бути Апостолом? Ми скажемо: звичайно, що ні, але Ісус скаже: «Так, звичайно». Бог не керується людськими критеріями.  Він заглядає до нашого серця, Він дивиться набагато глибше. І навіть тоді, коли усі навколо будуть бачити в нас лише наші помилки та гріхи, Христос сфокусується на те добре, яке є в нас.  А як ти споглядаєш на себе та на інших людей?

В ті часи Юдеї намагалися оминати таких осіб, як Матей, адже митарі – це злодії, шахраї, це люди, які подекуди вважалися болотом, до якого не слід було наближатися і мати будь-які контакти з ними, бо навіть саме перебування біля них могло поставити брудні плями на власній репутації. Нам, мабуть, знайомі такі ситуації, коли ми прагнемо відсторонитися від людей, яких вважаємо грішними, або які не відповідають нашим моральним нормам. Ми не хочемо підпасти під критику та осуд інших людей. Але в Ісуса немає добрих і поганих, у Нього є лише здорові та хворі. А чи добрий лікар вибирає собі хворих, яких він лікує? Хто були ті, які критикували Ісуса за такі знайомства?

Вважати себе кращим за інших, чи, скажімо, вищим у духовному плані, тому що у тебе є високоморальні принципи та, разом з тим, зневажати людей, які є духовно хворі та потребують допомоги й твоєї підтримки – є так само хворобою. Цю хворобу досить важко в самому собі визнати.  Це хвороба, за якою ховається як і зарозумілість, гордість, так і брак особистої самоповаги. Цей брак нерідко хочеться якось компенсувати через приниження інших. Ісус, промовляючи твоє ім'я, кличе тебе: «Іди за мною, Я - Бог і Я сяду з тобою за один стіл, ким би ти не був. Вийди з тієї митниці, залиш те все, тільки Я бачу правдиво твоє серце». Бог запрошує Тебе до близькості з Ним, щоб ти змінив життя на краще. Скористайся з його запрошення! Не важливо, чи ти є духовно хворий і занурений у гріхах, чи, може, вважаєш себе абсолютно здоровим. Запрошення пролунало – і завжди лунає!

Дякуємо сьогодні Господеві за Його Милосердя, за те, що Він прийшов кликати грішних, адже це означає, що Він прийшов за кожним з нас… І для кожного з нас!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.