23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Friday, 27 листопада 2020

Звичайний період, Лк 13, 31-35
Св. і всехв. ап. Филипа

Прошу в Бога ласки почути Слово Євангелія і не лишити його без відповіді.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 13, 31-35.

31. В той час приступили до Ісуса деякі фарисеї і сказали йому:
– Вийди і йди звідси, бо Ірод хоче тебе вбити.
32. Він сказав їм:
– Ідіть і скажіть тому лисові: ось виганяю бісів і зціляю сьогодні й завтра, третього ж дня скінчуся. 33. Однак сьогодні, завтра й ще наступного дня я мушу простувати далі, бо не годиться, щоб пророк загинув поза Єрусалимом.
34. Єрусалиме, Єрусалиме, що вбиваєш пророків і каменуєш посланих до тебе! Скільки разів я хотів зібрати твоїх дітей, мов квочка своїх курчат під крила, та ви не хотіли! 35. Ось лишається вам ваш дім. Кажу вам: не побачите мене, аж поки не настане день, коли скажете: благословен, що приходить в ім'я Господнє!

Знайшлися деякі люди, які хотіли, щоб Ісус пішов геть з того краю, де він тоді знаходився. Невідомо, чи дійсно Ірод хотів вбити Ісуса – хоча це цілком вірогідно. Однак, можливо, що він хотів лише налякати Ісуса, щоб не мати з цим новим пророком подібних проблем, які він мав з Йоаном Хрестителем. Можливо і те, що фарисеї просто прикривалися іменем правителя, щоб спровадити геть незручного і для них Вчителя.

Подібно присутність Господа часом виявляється незручною і для нас. Можливо, нам докоряє наша совість, почуття невиконаного обов’язку, болить непрощена кривда. Тоді іноді хочеться, щоб Бог відійшов десь осторонь, щоб не вимагав від нас нічого, поки ми самі не дамо собі раду. А водночас нерідко хочемо, щоб Він завжди стояв «на підхваті» і з’являвся саме (і лише!) тоді, коли Він нам потрібний.

Та Бог не функціонує «за викликом», в режимі офіціанта, який з’являється лише тоді, коли його послуга потрібна, і зникає, коли робота виконана. Якщо настійливо проситимемо Бога віддалитися з нашого життя, тоді наражаємося на ризик видалити його назавжди. «Ось лишається вам ваш дім». Там, де немає Бога, залишається лише порожнеча.

Господи, навчи мене не ховатися і не віддалятися від Тебе. Хочу і я з усього серця сказати: «благословен, що приходить в ім'я Господнє!»

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.