25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Friday, 06 листопада 2020

Звичайний період, Лк 10, 1-15
Св. мч. Арети і тих, що з ним

Прошу про Боже світло, щоб добре зрозуміти сьогоднішнє Слово Євангелія та знайти йому місце в своєму житті.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія  від Луки 10, 1-15.

1. В той час Господь призначив сімдесят двох інших учнів своїх і послав їх перед собою в кожне місто й місце, куди сам мав прибути. 2. Він до них промовив:
– Жнива великі, а робітників мало. Просіть, отже, Господа жнив, щоб послав робітників на свої жнива. 3. Ідіть, ось я вас посилаю, як ягнят між вовки. 4. Не беріть із собою ні калитки, ні торби, ні сандалів, і нікого в дорозі не вітайте. 5. В який би дім ви не ввійшли, скажіть перше: мир домові цьому! 6. І коли там буде син миру, мир ваш почине на ньому; а коли ні, до вас повернеться. 7. І зоставайтесь у тім домі, їжте й пийте, що в них є: достоїн бо робітник своєї нагороди. Не переходьте з хати до хати. 8. І в яке місто ви не ввійшли б, і вас приймуть, їжте, що поставлять перед вами; 9. оздоровляйте в ньому хворих і кажіть їм: наблизилося до вас царство Боже.
10. Коли ж ви ввійдете в яке місто, і вас не приймуть, вийшовши на їхні вулиці, скажіть: 11. ми вам обтрушуємо й порох з вашого міста, що пристав до наших ніг; та знайте, що царство Боже близько. 12. Кажу вам: того дня Содомі буде легше, ніж тому місту.
13. Горе тобі, Хоразине! Горе тобі, Витсаїдо! Бо якби в Тирі та Сидоні сталися ті чуда, що зроблені у вас, вони б давно покаялися, сидячи у веретищі й попелі! 14. Та Тирові й Сидонові легше буде під час суду, ніж вам. 15. І ти, Капернауме, чи, може, піднімешся аж до неба? Аж до аду провалишся!

Є багато місцевостей по цілому всесвіті, куди б хотів завітати Господь, проголошуючи радісну звістку про спасіння, зцілюючи хворих та виганяючи зло. Але це, здається, було б непідйомним завданням для однієї людини, навіть для втіленого Божого Сина. Тим не менш, потреба залишається незмінною: «Жнива великі, а робітників мало…»

Тому Господь Ісус Христос обирає учнів, щоб вони приготували для нього дорогу.  Число учнів є сімдесят два – по числу народів світу в уявленні стародавніх юдеїв. Отже, згодом учні мають йти далі та проповідувати Євангеліє по всьому світу і всім народам. Сьогодні Господь також потребує робітників на свої жнива. Можливо, Він має певне завдання і для мене?

Бути апостолом, тобто посланцем Ісуса Христа не означає автоматично мати успіх. Будуть ті, які радо приймуть Добру Новину, а будуть і такі, які, незважаючи ні на які зусилля Господніх учнів, залишаться байдужими, чи навіть стануть ворожими до Євангелія. Але завдання залишається незмінним – йти по цілому світі та проголошувати Боже Царство.

Господи, навчи мене добре свідчити про тебе тим людям, до яких ти мене посилаєш – свідчити словом та добрим життям. Вчини мене знаряддям Твого миру та спасіння!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.