20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Friday, 30 жовтня 2020

Звичайний період, Лк 9, 12-17
Св. прор. Осії. Св. прпмч. Андрея Критського. Свщмч. Олексія Зарицького, пресв.

Прошу Бога про світло розуміння та благодать гідного прийняття Таїнства Євхаристії.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 9, 12-17.

День почав схилятися, і дванадцятеро підійшли до нього та й кажуть: “Відпусти людей: хай ідуть по хуторах та селах, що навколо, і знайдуть собі притулок та поживу, бо тут ми в пустому місці.” А він їм каже: “Дайте ви їм їсти.” Ті відповіли: “У нас усього п'ять хлібів і дві риби. Хіба що підемо та купимо поживи для всього народу цього.” Було бо їх яких п'ять тисяч чоловік. Ісус сказав до своїх учнів: “Розсадіть їх гуртами по п'ятдесят приблизно.” Вони так зробили й усіх розсадовили. А він узяв п'ять хлібів і дві риби, і, звівши вгору очі, поблагословив їх, поламав і давав учням, щоб вони клали перед народом. Усі їли до наситу й зібрали ті кусні, що у них зосталися, дванадцять кошів.

Євангельська розповідь описує подію помноження хліба. Апостоли розповіли Ісусові про свою працю. Тоді Ісус повів учнів неподалік міста Витсаїда. Люди, коли дізналися про це, теж пішли за ними. Ісус усіх прийняв, розповідав про Царство Боже і оздоровляв. Учні, турбуючись за людей, бо вже вечоріло, радили Ісусові їх відпустити. Та Ісус наступним своїм вчинком хотів поступово готувати учнів до подальшої місії, пропонуючи їм нагодувати людей. І тут Ісус знову чинить чудо, яке стало прообразом св. Таїнства Євхаристії.

Інколи у нашому житті ми забуваємо, що хлібом, який насичує й завжди зостається з нами, є Ісус Христос. Саме цього хліба ми повинні передусім прагнути, щоб ніколи не відчувати душевного голоду. Цей хліб є завжди поживою для нашого серця, яка дарує вічне життя тим, які Його шукають та знаходять.

Нехай чудо помноження хліба завжди буде згадкою про Того, який Себе називає Хлібом Життя. Він кличе нас, запрошує нас до Себе, бо прагне розділити з нами трапезу, бажає дарувати Себе самого в кожній святій Євхаристії.

Прошу Господа про світло розуміння та благодать гідного прийняття святого Причастя у Таїнстві Євхаристії.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.