25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Sunday, 25 жовтня 2020

Звичайний період, Лк 5, 27-32
Свв. Отців VII Вселенського Собору. Свв. мчч. Прова, Тараха й Андроніка. Прп. Косми Святоградця, єп. Маюмського і творця канонів. Пам'ять св. Мартина Милостивого, єп. Турського.

Прошу в Господа про благодать почути Євангельське Слово та не залишитися до нього байдужим.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 5, 27-32.

27. В тому часі, колй проходив Ісус, побачив митника, Леві на ім'я, що сидів на митниці і сказав до нього:
– Ходи за мною!
28. Той, кинувши все, встав і пішов за ним. 29. Потім Леві справив для нього великий бенкет у своїй хаті; була там велика сила митарів та інших з ними за столом. 30. Фарисеї та їхні книжники нарікали і, звертаючись до його учнів, говорили:
– Чого ви з митарями й грішниками їсте й п'єте?
31. Ісус у відповідь сказав їм:
– Не здорові потребують лікаря, але хворі. 32. Я прийшов не щоб кликати до каяття праведників, але грішників.

Сьогодні Ісус зробив щось, що дуже здивувало людей, які Його оточували. Покликав до своїх учнів митаря Леві. Митар – це, кажучи по сучасному, співробітник податкової служби. Люди, із зрозумілих причин, у всі часи недолюблювали збирачів податків. Ця служба майже завжди була пов’язана з корупцією та зловживаннями. У випадку Святої Землі євангельських часів ситуація погіршувалася ще й тим, що митарі працювали на користь римлян, тобто окупантів та язичників.

І от, таку людину Господь покликав бути Його учнем. Більше того, прийшов до нього додому та бенкетував з багатьма іншими митарями. Цікаво, що приходячи до таких людей, Ісус не висуває жодних попередніх умов. Не вимагає, щоб вони спочатку навернулися чи виправили своє життя. Приймає їх такими, якими вони є, зіпсованими та грішними. Але саме це прийняття робить чудо – зустрівшись з нашим Господом, грішники змінюються. Леві кидає все і йде за Ісусом. Закхей віддає бідним половину майна та повертає вчетверо тим, кого він несправедливо обібрав.

Фарисеї та книжники не дуже розуміють такої поведінки. Нарікають, що Ісус та Його учні їдять та п’ють із грішниками. Напевно, їм здається, що Ісус в такий спосіб заохочує митарів до подальшого тривання в їхньому неправедному житті. На що Господь відповідає: «Не здорові потребують лікаря, але хворі». Гріх – це також хвороба людини, яка потребує лікування. Якщо лікар не піде до хворих, або ж вимагатиме, щоб ті самі вилікувалися, перед тим, як з ним зустрітися, то й ніякого одужання не відбудеться. Отже, Ісус запрошує нас до милосердного прийняття наших ближніх. Чи чую я цей Його заклик?

Господи, навчи і мене ставитися до інших людей з розумінням та милосердям, бо ж ми всі потребуємо Твого зцілення!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.