24
04.2024
Св. мч. Сави Стратилата, воєводи Лк 23, 26-32
0,00 / 0,00

Sunday, 04 жовтня 2020

Звичайний період, Мр 8,34-9,1
Віддання святa Воздвиження чесного й животворящого Хреста. Св. ап. Кодрата, що в Магнисії.

Кілька наступних хвилин мого дня хочу присвятити слуханню Божого Слова. Вірю, що цей час дуже цінний для моєї душі і приносить радість Богові, що прагне дарувати мені Свою благодать.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 8, 34 - 9, 1.

34. Сказав Господь:
– Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною. 35. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та євангелія, той її спасе. 36. Яка бо користь людині здобути світ увесь і занапастити свою душу? 37. Що бо людина може дати взамін за власну душу? 38. Хто, отже, буде соромитися мене й моїх слів перед цим родом перелюбним та грішним, того буде соромитися Син чоловічий, коли прийде у славі Отця свого зі святими ангелами.
1. І сказав їм:
– Істинно кажу вам: є деякі з отут присутніх, що не зазнають смерти, аж поки не вздріють царства Божого, що прийде у могучості.

Сьогодні Ісус говорить до тих, хто хоче слідувати за Ним про зречення. 
Нерідко в житті доводиться відмовлятися від чогось – з різних причин та заради різних цілей.  Здається, що з малими і великими зреченнями зустрічаємося кожного разу, коли робимо вибір. Всупереч рекламі, нам не вдається мати «все й одразу», тому обираючи щось одне, ми часто втрачаємо інше. Зректися кар’єри заради своєї сім’ї, відкласти модну покупку, щоб оплатити комунальні послуги або відмовитись від смачного десерту заради стрункої фігури – цей список можна продовжити, бо такі зречення – звичний людський досвід.

Христос уточнює – зрікатися потрібно «себе самого». І тут багато чого стає незрозумілим. Адже ми стільки часу присвячуємо на пошуки себе, самореалізацію і розвиток. Церква заохочує не «закопувати таланти», якими наділив кожного Господь. Ми маємо власні переконання і принципи, які за всяку ціну готові відстоювати. Апостол Павло в другому листі до Тимотея пише про Бога, що «Сам себе зректися не може» і навіть коли ми не віруємо, Він зостається вірним. Тож про що йдеться в Цьому проханні Ісуса? Як це – зрікатися себе?

Можливо Господь прагне відкрити тобі, що в єдності з Ним ти не втрачаєш себе, а віднаходиш. Він може навчити тебе правильно розуміти Його Слово і робити вибори, які даруватимуть тобі справжнє Життя. Можливо, залишивши власні переконання та егоїзм, відчуєш, що Ісус заохочує зректися свого гріха, смутку і незадоволення. Зректися, щоби досвідчити могутність Божого Царства поруч з тобою.

Нехай Дух Божий дарує нам ласку розпізнавати і зрікатися того, що губить наше життя і перешкоджає слідувати за Ісусом.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.