25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Saturday, 03 жовтня 2020

Звичайний період, Ів 8, 21-30
Св. влкмч. Євстратія і тих, що з ним

Як часто ти думаєш про свою смерть? Чи ти готуєшся до неї? Подумай, як би ти провів той день, якщо б дізнався, що це – останній день у Твоєму житті.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Івана 8, 21-30.

21. Сказав Господь юдеям, які до нього прийшли:
– Я відходжу, і ви мене шукатимете, і в грісі вашім помрете. Куди я йду, ви не можете прийти.
22. Юдеї казали:
– Чи не вб'є він, бува, себе самого, коли каже: куди я йду, ви не можете прийти?
23. Далі додав:
– Ви – здолу, я – згори. Ви – з цього світу, я – не з цього світу. 24. Тому я сказав вам: помрете у гріхах ваших; бо коли не увіруєте, що я єсьм, помрете у ваших гріхах.
25. Вони йому сказали:
– Хто ти?
Ісус відповів їм:
26. – Я той, що говорив до вас спочатку. Багато маю я про вас сказати й осудити. Та той, хто послав мене, правдивий, і що я чув від нього, те у світі говорю.
27. Вони не збагнули, що він їм про Отця говорив. 28. Тоді Ісус мовив до них:
– Коли ви Сина чоловічого піднесете вгору, тоді взнаєте, що я єсьм і що від себе не чиню нічого, але як навчив мене Отець мій, говорю. 29. Той, хто послав мене – зо мною і не лишив мене самого, бо я завжди чиню те, що йому до вподоби.
30. Коли він говорив так, численні увірували в нього.

«Померти в гріхах» ... Чи може існувати насправді щось гірше? Людина, яка вмирає в гріхах, залишає цей світ з почуттям змарнованого життя, відходить як невдаха, що не змогла виконати поручену їй місію, відходить позбавлена усякого задоволення від часу, що прожила на цій землі.

Для того, щоби нас врятувати нас, Бог стає людиною, приходить у цей світ, і помирає за наші гріхи. Це великий дар. Однак ми можемо знехтувати цим даром та відкинути його. Можемо зігнорувати дар спасіння, відпущення гріхів та свободи. Тоді ми засуджуємо себе на «смерть у гріхах», бо гріх – це вибір не-Бога, це вибір не-свободи, це вибір не-любові.

Віра в Ісуса повертає нам втрачений образ Божих дітей. Вона робить нас вільними та допомагає бути сильними в боротьбі з нашими слабкостями. Через дружбу з Ісусом ми входимо в новий світ – світ добра. Тільки в такому світі, в якому є місце для Бога, ми зможемо насправді відчути радість та щастя. Усі ми помремо, але можемо вибрати: смерть у гріхах чи смерть у Бозі…

Воскресіння Христове докорінно змінює значення смерті в долі людини. Трагедія смерті подолана. Залишається лише прийняти цей дар, повірити у те, що Христос воістину воскрес, що переміг смерть і дав нам своє Воскресіння. Повернув нас до життя.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.