19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Friday, 07 серпня 2020

Звичайний період, Мт 21, 12-14; 17-20
Успення св. Анни, матері Пресвятої Богородиці. Пам'ять свв. жінок Олімпіяди і Євпраксії

Прошу у Господа ласки щирим і простим серцем прийняти Його Слова, відкритися на Його Правду у моїй щоденності.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 21, 12-14; 17-20.

12. В той час Ісус увійшов у храм і вигнав усіх, що продавали й купували в храмі; перевернув столи міняйлів і ослони тих. що продавали голубів, 13. і сказав їм:
– Написано: дім мій домом молитви буде зватись; ви ж чините з нього печеру розбійників.
14. І підійшли до нього в храмі сліпі та кульгаві, і він зцілив їх.
17. І покинувши їх, вийшов з міста у Витанію і там заночував.
18. Уранці, вертаючись до міста, він зголоднів. 19. Побачивши край дороги смоковницю, він підійшов до неї, та не найшов на ній нічого, крім самого листя, і сказав до неї:
– Нехай повік не буде з тебе плоду!
20. І негайно же смоковниця всохла. Побачивши це, учні здивувались і говорили:
– Як це смоковниця в одну мить засохла?

Спробуй уявити, як добрий і лагідний Ісус входить у храм та, бачачи в ньому комерційний інтерес, сповнюється різкого незадоволення. Як Той, Хто закликав прийти до Нього, навчитися в Нього, бо Він лагідний і сумирний серцем, тепер бичем виганяє  з храму продавців та міняйлів. Спробуй увійти в Його почуття праведного гніву, у Його прагнення бачити храм дійсно домом молитви. Можливо, варто проаналізувати якою є твоя постава і досвід перебування в храмі? Чи пам’ятаєш, що твоя власна душа теж є святинею – храмом Святого Духа?

Коли Ісус вигнав продавців, до Нього підійшли сліпі та кульгаві. Цікаво, що вони не налякалися розгніваного Христа. Не чекали кращого часу, коли Він, можливо, буде в хорошому настрої. Напевно, ці зранені власною долею люди були у стані дивитися глибше і довіряти сильніше. Часто крайня біда робить людей більш відкритими на Бога, а часом навпаки. Іноді своє гори та труднощі люди трактують як кару Божу і не мають більше відваги просити Його про допомогу і милість. Можливо, маєш якусь проблему, з якою боїшся чи соромишся прийти до Бога. Спробуй молитовно поспілкуватися з тими людьми, яких Господь зцілив при храмі.

Всохла смоковниця – це один з непростих до зрозуміння моментів у діях Христа. На перший погляд здається, чим завинило бідне дерево? З оповіді євангелиста Марка про ці самі події знаємо, що не була ще тоді пора для смоков, отож, тим більше стає жаль та менш зрозуміло. Спробуй подивитися на цю  подію очима учнів. Вони дивуються, сила Христового веління їх вражає: як це смоківниця в одну мить всохла? Однак важливо зауважити, що це відбувається незадовго до Його ув’язнення і страстей, коли вони побачать Свого Вчителя зневаженого і безсилого. Чи тримаєш у пам’яті ті моменти, коли Господь показував Себе сильним у твоєму житті, особливо коли маєш якесь випробування?

Христе, скріпи моє серце вірою і надією. Очисти мої думки і наміри, щоб відвідувати церкву як Дім Отця і Дім молитви і щораз більше ставатися храмом Святого Духа. Подай Господи!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.