20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Tuesday, 02 червня 2020

Великдень, Йн 16, 2-13
Св. мч. Талалея

Прошу в Бога благодать доброго слухання та розуміння євангельського Слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 16, 2-13.

2. Сказав Господь своїм учням: Настане час, коли кожен, хто вас убиватиме, гадатиме, що служить Богові. 3. Вам чинитимуть те, бо ні Отця, ні мене вони не пізнали. 4. Я сказав вам це, щоб коли прийде та година, ви згадали те, що я говорив вам.
Спочатку я не казав вам того, бо я був з вами. 5. Тепер же я йду до того, хто послав мене, і ніхто з вас мене не питає: куди йдеш? 6. Але тому що я вам це сказав, серце ваше сповнилося смутком. 7. Однак кажу вам правду: ліпше для вас, щоб я відійшов, бо коли я не відійду, Утішитель до вас не прийде. Коли ж відійду, пошлю його до вас. 8. І коли він прийде, виставить на яв у світі гріх, справедливість і суд: 9. щодо гріха – бо не вірують у мене; 10. щодо справедливости – йду до Отця мого, і ви мене більш не побачите; 11. і щодо суду – бо князь цього світу вже засуджений. 12. Багато ще маю вам казати, та не можете знести тепер. 13. Однак коли прийде той Дух істини, Він наведе вас на всю правду; бо він не говоритиме від себе, але говоритиме, що почує, і звістить, що має настати.

Цікаво, що хтось може вбивати іншу людину, гадаючи, що тим служить Богу. На жаль, історія дає нам немало прикладів такої релігійної ревності. Але ж насправді такі люди Бога не знають. Служать певному образу, вималюваному в своїй уяві. Називають цей віртуальний образ Богом. Агресивно реагують, коли хтось цей образ зачіпає чи коли щось не вміщається у випрацювані ними рамки. Чи зустрічався з подібним явищем я в своєму житті? Чи часом не траплялися і мені поводитися в такий спосіб? 

Ісус прощається зі своїми учнями, бо надходить час Його повернення до небесного Отця. Звичайно, учням сумно. Як же вони тепер будуть без Нього, їхнього Вчителя і Господа? Хто їх навчить, наставить, розрадить? Проте Ісус іде геть, щоб дати їм щось ще ліпшого. Хоча б, здавалося, що може бути кращим, ніж присутність серед них самого Божого Сина? А як на їхньому місці почувався би я? Що для мене в моїм житті є найкращим?

Отже, Господь обіцяє учням, а також і нам, щось надзвичайно доброго. Щось, а вірніше сказати, Когось! Духа Утішителя, який є невидимим, але водночас присутнім та діючим. Того, хто нас може втішити, розрадити, зміцнити та просвітити. Якщо Сам Ісус в людському тілі міг досягти лише обмежену кількість людей: десятки, сотні, та хай навіть і тисячі… але Святий Дух діє тепер у мільйонах і мільярдах! Дух Істини може перетворити кожного християнина на другого Христа – на того, хто звіщатиме світу Божу правду, милосердя та справедливість. Також і мене! Чи хочу я цього?

Царю небесний, Утішителю, Душе Істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе благ і життя Подателю – прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші! 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.