24
04.2024
Св. мч. Сави Стратилата, воєводи Лк 23, 26-32
0,00 / 0,00

Monday, 01 червня 2020

Великдень, Йн 14, 27 – 15, 7
Св. свщмч. Патрикія, єп. Пруського, і тих, що з ним

Спробую створити в своєму серці тишу, щоб могти краще почути, зрозуміти та прийняти Боже Слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 14, 27 – 15, 7.

27. Сказав Господь своїм учням: Хай не тривожиться серце ваше й не лякається! 28. Ви чули, що я вам сказав: відходжу і до вас вернуся. Якби ви мене любили, зраділи б, що я йду до Отця; Отець бо більший, ніж я. 29. Тепер я вам сказав, перед тим, як воно станеться, щоб коли станеться, ви увірували. 30. Небагато говоритиму більш з вами; надходить бо князь світу цього. Він, щоправда, у мені не має нічого. 31. Але щоб світ знав, що я люблю Отця і, як Отець мені заповідав, так чиню: уставайте, ходімо звідси!
1. Я – виноградина правдива, і Отець мій – виноградар. 2. Кожну гілку в мені, що не приносить плоду, він відтинає. Кожну ж, що плід приносить, він очищає, щоб більше плоду приносила. 3. Ви вже очищені словом, яке я промовляв до вас. 4. Пробувайте у мені, і я у вас! Як не може гілка сама з себе приносити плоду, коли не пробуватиме на виноградині, так і ви, коли не пробуватимете в мені.
5. Я – виноградина, ви – гілки. Хто пробував в мені, і я в ньому, той багато плоду приносить. Без мене нічого не можете чинити. 6. Якщо хто не пробував в мені, того, як гілку, викинуть геть, і він усохне; зберуть їх і у вогонь кинуть, і вони згорять. 7. Коли ж ви в мені пробуватимете і коли мої слова у вас пробуватимуть, чого б ви не хотіли, просіте, і воно вам буде.

Напередодні Своїх страждань наш Господь закликає учнів не тривожитися і не страхатися. Вже за кілька годин багато хто з учнів розгубиться, втече, сховається, а апостол Петро навіть тричі заперечить, що взагалі має якесь відношення до Ісуса. Це станеться тому, що видима слабкість і поразка Ісуса ніяк не співпадала з очікуваннями навіть Його найближчих учнів. Вони чекали на перемогу і тріумф, а сталося зовсім інакше. Звідси і їхні страх, тривога, втеча. А як реагую я, коли мої плани та очікування зазнають краху?

Щоб страх і тривога нами не оволоділи, не визначали цілого нашого життя, необхідно щось більшого, ніж чисто людське рішення та сила. Бо, зрештою, сама по собі людина – лише маленька, слабка, крихка істота перед обличчям цього світу. Світу, який може бути байдужим, часом жорстоким, а іноді і просто безжалісним. Коли ми це усвідомлюємо, в нашому серці зароджуються ті самі тривога і страх. Стан вкрай некомфортний, а подекуди і просто нестерпний. Але вихід є, і Ісус нам його сьогодні показує!

Цей вихід – перебувати в єдності з нашим Господом. Так, як виноградна галузка перебуває на лозі, отримуючи від неї живлення й підтримку, так і ми, якщо перебуваємо у єдності з Христом. Без Нього ж – ми не спроможні ні на що добре. Так, як відламана галузка – не приносить плоду, засихає та відпадає. Перебувати в Ісусі Христі – це означає слухати Його Слово, старатися співвідносити з ним своє щоденне життя, живитися Святими Таїнствами. Наскільки я хочу перебувати у єдності з Господом, що я для цього роблю, що я для цього міг би ще зробити?

Господи Ісусе Христе, хочу перебувати у живий, дійсній єдності з Тобою – навчи мене зростати у цьому!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.