19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Monday, 17 лютого 2020

Різдво, Мр 11, 1-11
Прп. Ісидора Пилусіотського

Сьогодні намагайся подивитися на обличчя Ісуса, який під оплески натовпу в'їжджає до Єрусалима , спробуй відчути про що Він думає, як почувається.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 11, 1-11.

1. В той час, коли Ісус наблизився до Єрусалиму і прийшов до Витфагії і Витанії, біля Оливної гори, він послав двох своїх учнів, 2. кажучи їм:
– Ідіть у село, що перед вами, і як тільки ввійдете у нього, найдете прив'язане осля, на яке ніхто з людей ще не сідав. Відв'яжіть і приведіть його. 3. А коли вам хто скаже: що робите? – скажіть: Господь його потребує, і негайно відішле його назад сюди.
4. Пішли вони й найшли осля, прив'язане коло дверей, на вулиці, і відв'язали його. 5. Деякі з тих, що там стояли, казали їм:
– Що робите, чому відв'язуєте осля?
6. Ті їм відповіли, як сказав Ісус, і їх відпустили.
7. Привели вони осля до Ісуса, поклали на нього свою одежу, і він сів на нього. 8. І багато хто стелили свою одіж на дорозі, інші ж різали віття на полі і стелили по дорозі. 9. Ті, що йшли попереду, і ті, що слідували ззаду, викликували:
10. – Осанна! Благословен, хто приходить в ім'я Господнє! Благословенне грядуче царство отця нашого Давида. Осанна на висоті!
11. І він увійшов у Єрусалим, у храм, і оглянув усе; а що було вже пізно, вийшов з дванадцятьма у Витанію.

Коли ми читаємо Євангелія, нам здається, що це далека, й не на часі книжка, але це не є так. Коли ми візьмемо будь-який вірш з Євангелії та замислимося над ним, ми відчуємо його Божественність, а разом з тим, він буде відноситися до нашої людської натури й до нашого часу. Адже Бог є вічний, і Ісус - це правдивий Бог і правдива Людина. Вхід Ісуса до Єрусалима, як ти його уявляєш?

Коли ми прислухаємося до людей, які зустрічали Ісуса та спробуємо  собі уявити їх, у нас повстане питання, чи це ті самі люди, які потім будуть кричати "Pозіпни Його"? Адже вони щирі. Натовп ликує: "Осанна!".  Але чи всі вони вірно розуміли те, ким насправді є Ісус? Що він є Царем Любові, який покірно в'їжджає на ослику і прийшов  з миром? Що Він не воїн з мечем, який має розгромити усіх ворогів Ізраїлю. Складається враження, що натовп мав якесь хибне уявлення про Ісуса, можливо мав інші очікування щодо Нього, бо куди ж вони зникли, коли Ісуса заарештували?

Коли спробуємо перекласти цей уривок, на наше життя,  побачимо побутову ситуацію, коли умовно кажучи, ми бачимо людину, яка сьогодні "на коні"- у славі, ми так само як натовп, кричимо їй: "Ти чудовий, ти красуня, молодець", але коли вже хтось, стає перед нами нагий та обпльований, ми залишаємо його на самоті, залишаємо тих, хто перестав нам імпонувати, нас цікавити, бути нам потрібним, або ж не виправдав наших сподівань. А ти залишав, когось так само як натовп Ісуса, а можливо залишали тебе? Бо ти перестав бути потрібним i ти, не той кого хотіли в тобі бачити?

Сьогодні просимо Господа навчити нас гідно та щиро приймати усіх тих людей, яких посилає нам Господь. Та просимо сили й відваги до кінця йти за Ісусом!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.