19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Sunday, 16 лютого 2020

Різдво, Лк 15, 11-32
Св. і праведного Симеона Богоприємця і Анни, пророчиці.

На початку сьогоднішньої молитви намагайся витішити свої думки. Уяви собі, що ти стоїш перед Богом-Отцем, а потім спробуй чесно собі відповісти, які емоції огортають тебе. Що ти відчуваєш, коли думаєш, що Бог - твій Отець?

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 15, 11-32.

11. Сказав Господь притчу оцю:
– В одного чоловіка було два сини. 12. Молодший з них сказав батькові:
– Тату, дай мені частину маєтку, що мені припадає.
Батько розділив між ними свій маєток. 13. Кілька днів потім, молодший зібрав усе й пустився у далекий край і там розтратив свій маєток: жив розпусно. 14. І як він усе розтратив, настав великий голод у тім краю, і він став бідувати. 15. Пішов він і найнявся у одного з мешканців того краю, і той послав його на своє поле пасти свині. 16. І він бажав би був наповнити живіт свій стручками, що їли свині, але й тих ніхто не давав йому. 17. Опам'ятавшись, він сказав до себе: скільки наймитів у мого батька мають подостатком хліба, а я тут з голоду конаю. 18. Встану, піду до батька мого і скажу йому: отче, я согрішив проти неба й проти тебе. 19. Я недостойний більше зватись твоїм сином. Прийми мене за одного з твоїх наймитів.
20. Встав він і пішов до батька свого. І як він був іще далеко, побачив його батько і, змилосердившись, побіг, кинувся йому на шию і поцілував його. 21. Син сказав до нього:
– Отче, я согрішив проти неба й проти тебе. Я недостойний більше зватись твоїм сином.
22. Батько ж кликнув до своїх слуг:
– Принесіть швидко найкращу одіж, одягніть його, дайте йому на руку перстень і сандали на ноги. 23. Приведіть годоване теля й заріжте його; і їжмо, веселімся, 24. бо цей мій син був мертвий і ожив, пропав був і найшовся. І вони стали веселитись.
25. Старший його син був у полі; і як він, вертаючись, наблизився до дому, почув музику й танці. 26. Покликав він одного зі слуг і спитав, що то таке. 27. Той сказав йому:
– Брат твій вернувся, і твій батько зарізав годоване теля, бо найшов його живим-здоровим.
28. Розгнівавсь той і не хотів увійти. Вийшов тоді батько і став його просити. 29. Той же озвавсь до батька:
– Ось стільки років служу тобі й ніколи не порушив ані одного приказу твого, і ти не дав мені ніколи козеняти, щоб з друзями моїми повеселитись. 30. А коли вернувся оцей син твій, що проїв твій маєток з блудницями, ти зарізав для нього годоване теля.
31. Батько ж сказав до нього:
– Ти завжди при мені, дитино, і все моє – твоє. 32. Однак слід було веселитись і радіти, бо цей брат твій був мертвий і ожив, пропав був і найшовся.

Притча про блудного сина - є дуже відомою, вона нерідко згадується у багатьох відомих творах, також є однією з найчастіше зображуваних у мистецтві. Притча розповідає, про невичерпне Боже Mилосердя та про прощення грішників, які зі щирим каяттям звертаються до Господа. Ти коли-небудь замислювався над тим, який образ Бога носиш у своєму серці?

Ми дуже часто чуємо: Бог-це наш Отець. Але не в кожного з нас, образ батька є позитивний. На жаль, не усі ми з дитинства винесли світлий образ тата. У деяких людей, слово батько- викликає страх та неприязнь. Хтось боявся свого тата, адже виховувався у суворій дисципліні, а дехто потерпав від побоїв батька - алкоголіка, ще хтось чув постійну критику, а ще когось, тато взагалі залишив у дитинстві.  Ми дуже часто маємо викривлений образ Отця. Нерідко вчиняючи гріх, ми намагаємося сховатися боячись покарання, цей страх, сором і недовіра віддаляє нас від Бога. І чим далі ми віддаляємося, тим більше цей образ є здеформований і суворіший. Спробуй уявити Господа, який пристально виглядає тебе та очікує, що ти відчуваєш?

Сьогодні Ісус прагне, щоб ти відкрив правдивий образ Бога-Отця, показує Його безмірну любов. Батька, який у своєму серці має місце для кожного, ким би ти не був і де б ти не був: ти близько  чи далеко, вірний Йому чи давно вже відвернувся від Нього. Ти на дні, чи на олімпі, в тюрмі чи в офісі, в Церкві чи в борделі. Це Батько, котрий постійно чекає на тебе, котрий вибіжить на зустріч, поцілує не дивлячись, чи ти прийдеш босоніж зі смородом хліва, чи приїдеш на дорогому автомобілі з запахом  парфумів.  Це Батько - який не покарає за визнану провину, але з радістю скаже: "Я так тебе люблю, я так на тебе чекав, ти ж мій, ти моя."

Попросимо сьогодні Ісуса, аби допоміг нам відкрити правдиве обличчя Бога-Oтця, та відчути Його милосердя

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.