29
03.2024
Прп. Марка, єп. Аретусійського, і Кирила дияк., та інших, що з ним постраждали при Юліані, мучителеві Мт 27, 45-56
0,00 / 0,00

Tuesday, 11 лютого 2020

Різдво, Мр 13, 14-23
Перенесення мощів св. свщмч. Ігнатія Богоносця

Прошу Бога, щоб сповнив мене благодаттю Його миру.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 13, 14-23.

14. Сказав Господь своїм учням: Коли побачите мерзоту запустіння, що настане там, де їй не слід бути, – хто читає, хай розуміє! – тоді ті, що в Юдеї, нехай утікають у гори; 15. хто на покрівлі, нехай униз не сходить і не входить до хати, щоб узяти що із неї; 16. а хто у полі, нехай не вертається назад узяти одежу. 17. Горе вагітним і тим, що годуватимуть грудьми у той час. 18. Моліться, щоб це не сталося зимою. 19. Бо дні ті будуть таким лихом, якого не було від початку світу, який Бог сотворив, аж понині, і ніколи більше не буде. 20. І якби Господь не вкоротив тих днів, ніхто б не врятувався; але заради вибраних, яких вибрав, він укоротить ті дні.
21. І коли вам тоді хто скаже: ось тут Христос! Глянь, он там він! – Не вірте. 22. Постануть бо неправдиві месії та лжепророки й чинитимуть знаки та чуда, щоб, як можна, одурити вибраних. 23. Ви ж уважайте. Я сказав вам усе наперед.

Сьогодні Ісус нам розповідає про часи, коли зло торжествуватиме та посяде місце Бога. Стане тотальним, всепоглинальним, абсолютним. Тоді ж настане мерзота духовного запустіння, ослабне віра, пануватиме беззаконня, забракне любові одне до одного. У такі моменти ми ще більше прагнутимемо Бога, а з’являтимуться люди, які хибно тлумачитимуть Христове вчення, які осквернятимуть, закриватимуть храми, називатимуть дати кінця світу, даватимуть рецепти порятунку замість того, щоб закликати до довіри та вірності Богові. Чи не подібне спостерігаємо нині? Як маємо поводитись?

Кожен має усвідомити й пережити цю тайну погибелі та спасіння. Ісус співчуває тим, кому доведеться народжувати в атмосфері смерті. Радить, як чинити і тим, хто в місті, і тим, хто в полі. Турбується про те, щоб не застала нас смерть у гріхах, без покаяння. Втім також знаємо, що Господь не дає більшого випробування, аніж людина може витримати. Він вкоротить ті лихі дні заради вибраних, серед яких можу бути і я. Адже я бачу, що світ потопає у злі. Я вчуся не дивуватися цьому і не тривожитись цим, розглядаючи світ як місце, де потрібно розповідати про Господа.

Ісус закликає нас бути уважними до Його знаків і попереджень: «Ви ж уважайте. Я сказав вам усе напередодні». Тому важливо вивчати Слово Боже. Коли ми вчитуємось в тексти, то сповнюємось силою Бога. Наше мислення проникається божественною логікою. Наша свідомість стає просвітленою, оновленою. У важкі моменти життя пригадуймо собі слова зі Святого Письма. Вони – частина нашої сутності, наші дороговкази. Тоді в серці стає більше Бога, Він з нами щодня і по всі дні.

Прошу в Бога про дар розпізнавання нинішніх бід як Його святого задуму, що допоможе мені спричинитися до Його слави.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.