25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Sunday, 02 лютого 2020

Різдво, Лк 19,1-10
Прп. й богоносного Євтимія Великого

Господь приходить до кожного. Він перший , Хто виходить на зустріч. І сьогодні Він також іде саме до Тебе.  Відклади всі справи, котрі б могли перешкодити Тобі у цій зустрічі.

На початку, помолись до Святого Духа, хай Він провадить Тебе цією молитвою.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 19, 1-10 .

1. В тому часі проходив Ісус через Єрихон. 2. А був там чоловік, Закхей на ім'я; він був головою над митарями і був багатий. 3. Бажав він бачити Ісуса, хто він, але не міг із-за народу, бо був малого зросту. 4. Побіг він наперед, виліз на сикомор, щоб подивитися на нього, бо Ісус мав проходити тудою. 5. Прийшовши на те місце, Ісус глянув угору і сказав до нього:
– Закхею, злізай швидко, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі.
6. І зліз той швидко і прийняв його радо. 7. Бачачи те, всі стали нарікати й казали:
– До чоловіка грішника зайшов у гостину.
8. Закхей устав і промовив до Господа:
– Господи, ось половину майна мого даю вбогим, і коли я чим кого покривдив, верну вчетверо.
9. Ісус сказав до нього:
– Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він син Авраама. 10. Син бо чоловічий прийшов шукати й спасти те, що загинуло.

Закхей- багатий і відомий чоловік, очевидно , що місцеві люди знали його. І напевно,  це виглядало трохи смішно, коли такий «малий на зріст» чиновник біжить та ще й вилазить на дерево.
А як щодо тебе? Які відчуття маєш, коли слухаєш Слово про Закхея? Засуджуєш його? Смієшся? Дивуєшся?

«Закхею, злізай швидко, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі»- каже Ісус. Господь не дивиться на статус у суспільстві чи посаду, а знає набагато більше і краще. Називає на  ім’я.
Пригадай, чи були в твоєму житті моменти, коли хтось , з ким ти дуже хотів познайомитись чи дружити,  поставився до тебе  привітно.  Як ти відчував себе тоді?

Коли слухатимеш уривок знову, уявити себе у цій біблійній історії. Спробуй залучи усі свої відчуття та уяву. Ким ти є? Можливо побачиш себе учнем, котрий слідує за своїм учителем. Можливо ти є кимось з натовпу, хто нарікає і засуджує. Чи може відчуваєш себе як Закхей?

На завершення, порозмовляй з Ісусом як з добрим другом. Розкажи йому про те, що зворушило Тебе у цьому уривку. Які відчуття маєш або що нового дізнався про себе.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.