23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Thursday, 30 січня 2020

Різдво, Лк 6,17-23
† Прп. й богоносного Антонія Великого

Постараюся створити в своєму серці тишу. Хочу уважно слухати і дійсно почути слово Євангелія.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 6, 17-23.

17. В той час став Ісус на рівнім місці; була там велика сила його учнів і людей вельми багато з Юдеї та з Єрусалиму, і з побережжя Тиру та Сидону. 18. Вони прийшли слухати його й оздоровитись від своїх недуг; і всі ті, що їх мучили нечисті духи, теж оздоровлялись. 19. Увесь народ намагався його торкнутися, бо сила виходила з нього й усіх оздоровляла.
20. Тоді він, звівши на своїх учнів очі, почав казати:
Блаженні вбогі,
бо ваше царство Боже.
21. Блаженні голодні нині,
бо ви насититеся.
Блаженні, що плачете нині,
бо будете сміятись.
22. Блаженні будете, коли вас ненавидітимуть люди, коли вас вилучать, коли ганьбитимуть вас та коли викинуть як безчесне ваше ім'я Сина чоловічого ради. 23. Радійте того дня й веселіться, бо ваша нагорода велика на небі.

Пару днів тому ми вже чули цей самий євангельський уривок. Сьогодні Церква нам пропонує послухати його знову з нагоди пам’яті святого Антонія Великого, одного з засновників монашого життя.

В Духовних Вправах святого Ігнатія Лойоли, засновника ордену єзуїтів, є характерний прийом, який застосовується при роздумуванні над Божим Словом. Це повторення – тобто кількаразове повернення до того ж самого Божого Слова. Не шукаємо в ньому нової інформації для себе, але радше намагаємося вникнути в його глибину.

Знову бачимо величезні натовпи людей, які горнуться до Ісуса. Кожен з тих людей має велику потребу. Хтось з них дезорієнтований, не має чіткого поняття, як і для чого жити. Такі потребують від Господа слово правди, яке прояснить їхній розум і допоможе правильно організувати своє життя. Хтось у всьому розчарований, не знаходячи ніде правди. Такі потребують підбадьорення і слова, яке вселить в їхні серця надію. Хтось страждає від недуги, і потребує оздоровлення. А чого очікую від Господа я?

Господи, дай мені наблизитися до Тебе, мого Спасителя. Подай мені те, чого я дійсно потребую. Ти Господи, знаєш все – уповаю на Тебе!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.