28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Friday, 24 січня 2020

Різдво, Мр 12,1-12
† Прп. Теодосія, спільнотного життя начальника

Господу хвала і слава, бо Він тут, поруч, любить і турбується про тебе. Спробуй зараз втишити свою душу і просити у Святого Духа всіх необхідних ласк для уважного слухання Божого слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 12, 1-12.

Сказав Господь притчу оцю:
– Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, найняв його виноградарям і від'їхав на чужину. 2. І послав він у свій час до виноградарів слугу, щоб узяти у них свою частину плодів виноградних. 3. Вони його схопили, побили і відіслали ні з чим. 4. І знов послав до них іншого слугу, але і тому побили голову і зневажили. 5. Ще іншого послав він, та вони того вбили. Та багато інших послав він, і їх вони або побили, або повбивали. 6. Мав він єдиного сина возлюбленого, і його послав до них наостанку кажучи: матимуть пошану до мого сина. 7. Та виноградарі ті казали між собою: це спадкоємець, ходіть уб'ємо його, і спадщина буде наша. 8. І схопивши його, вбили і викинули з виноградника.
9. Що, отже, зробить господар виноградника? Прийде, вигубить виноградарів, і виноградник віддасть іншим. 10. Чи ви не читали цього Писання:
Камінь, який відкинули будівничі, став каменем наріжним. 11. Господь зробив це, і воно дивне в очах наших.
12. І шукали його піймати, але боялися народу, бо зрозуміли, що він до них сказав ту притчу. І зоставили його й відійшли.

На слух цей уривок звучить досить жорстоко  але часто ця жорстокість є реальністю людини. «Це спадкоємець, ходіть уб'ємо його, і спадщина буде наша…» Вражає це речення, бо пишучи ці роздуми перед Різдвом розумію що єдиний возлюблений Син, найбільша дорогоцінність Бога Отця і є тією спадщиною, яка тому і приходить на світ, щоб ми її мали. 

Відкинути Сина – це позбавити всього того, що Він має. Часто в житті, стається якось так, що Бог стає третьорядним, а певна мета: матеріальні блага, становище, кохана особа, діти, своя правота-  немовби вічним спадкоємством.

Так, в житті багато чого потребуєш і здається що все довкола є необхідним. Проте, якщо єдиний возлюблений Син, стає номером один в  житті, тоді втратити можна лише те, що буде загрозою твоїй безсмертній душі і вічному життю. А далі з Ісусом можна лише здобувати, бо Він той хто має усе.

Спробуй попросити у доброго Господа ласки поставити в своєму житті все на свої місця, щоб здобути ще більшу любов і свободу.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.