19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Friday, 03 січня 2020

Адвент, Лк 21,37 – 22,8
Св. мчц. Юліянії.

Прошу Господа про благодать серця, відкритого на слухання правди Євангелія.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки  21, 37 – 22, 8.

37. В той час Ісус навчав у храмі, а по ночах виходив і перебував на горі, що зветься Оливною. 38. Зранку ж увесь народ приходив до нього в храм, щоб слухати його.
1. Наближалося свято Опрісноків, що зветься Пасха. 2. І первосвященики та книжники шукали, як би його вбити, та боялись народу. 3. Ввійшов же сатана в Юду, на прізвище Іскаріот, що був з числа дванадцятьох, 4. і він пішов умовитися з первосвящениками та начальниками, як би його видати. 5. Зраділи ті і згодилися дати йому гроші. 6. Він пристав на те й шукав нагоди, щоб видати його тайкома.
7. Настав день Опрісноків, коли треба було жертвувати пасху. 8. Ісус послав Петра та Івана і сказав:
– Ідіть та приготуйте нам їсти пасху.

На початку сьогоднішнього євангельського тексту ми чуємо, як євангеліст Лука в двох коротких реченнях передає нам опис кількох досить насичених днів наприкінці земного служіння нашого Господа Ісуса Христа. Протягом дня Ісус навчав у храмі, куди сходилося багато людей послухати Його. По ночах же перебував на Оливній горі. Можливо, він там просто мешкав в будинку котрогось зі своїх учнів. Та цілком ймовірно, що він також використовував нічний час для своєї молитви – бесіди з небесним Отцем. Бо саме на Оливній горі знаходиться Гетсиманський сад, де, здається, полюбляв молитися Ісус. А як пов’язується в моєму житті щоденна діяльність та молитва?

Далі ми чуємо про остаточну зраду Юди Іскаріота, одного з дванадцятьох апостолів. Він умовляється з ворогами видати їм Ісуса на розправу. І робить це за гроші. Чому вибраний учень продає Сина Божого за певну суму грошей? Чому він зневірився в Ньому? Адже він бачив чуда Ісуса, чув слова правди з Його уст, досвідчував Його любов і милосердя!

Тут ми зустрічаємося з важкозрозумілою до кінця таємницею людської свободи. Саме дар свободи чинить нас подібними до Бога. Саме свобода дає нам можливість любити і бути повноцінно щасливими. Але іншій бік свободи – можливість зречення і зради. Свобода підносить до небес, але й може звести до пекла. А як я розпоряджаюся цим величезним даром – моєю власною свободою?

Господи, навчи мене правдиво цінувати та правдиво використовувати дар свобідної волі, якою Ти мене обдарував. Хочу бути завжди вірним Тобі і ніколи Тебе не зректися!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.