19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Sunday, 15 грудня 2019

Адвент, Лк 12,16-21
Св. прор. Аввакума

Хочу почути Боже Слово і прошу в Бога благодаті для цього.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 12, 16-21.

16. Сказав Господь притчу оцю:
17. В одного багача земля вродила гарно. Почав він міркувати, кажучи сам до себе: що мені робити? Не маю де звести урожай мій.
18. І каже:
– Ось що я зроблю: розберу мої стодоли, більші побудую і зберу туди все збіжжя і ввесь мій достаток, 19. і скажу душі моїй: душе моя, маєш добра багато в запасі на багато років! Спочивай, їж, пий і веселися! 20. Бог сказав до нього:
– Безумний, цієї ж ночі душу візьмуть у тебе, і те, що ти зібрав, кому воно буде?
21. Отак воно з тим, хто збирає для себе, замість багатіти у Бога.

Сьогодні Ісус звертає наш погляд на людину, котра у центрі свого життя поставила неправильні цінності: «… душе моя, маєш добра багато в запасі на багато років! Спочивай, їж, пий і веселися!»

Іноді можна стикнутися з людьми, котрі нехтують недільним Богослужінням і прийняттям Святих Тайн, лише для того, щоб заробити більше грошей на кращий айфон, круте авто, шикарний ремонт у квартирі, гламурне плаття чи костюм, вишукану їжу чи домашнього улюбленця.  
Вони думають про те, що потрібно подбати за родину, за себе, щоб було на старість з чогось жити. Для такого урожаю люди розширюють й побільшують свої стодоли, покладаючись на себе, свої уміння та силу. Проте збираючи матеріальне, вони нехтують  духовними потребами, тим самим
нищать свою душу. Можемо зауважити, що багатіючи матеріальними речами часто ми до них прив’язуємось, ставимо їх на перше місце у нашому житті, забуваючи про Бога.
Чим заповнені стодоли моєї душі?
Чи є місце у стодолах наших душ для Божого Слова, Божих задумів та планів щодо нас?

Святий Августин казав: «Коли Бог є на першому місці, то все інше буде на своїх місцях». Коли Бога немає на першому місці, то все інше може займати перші місця. Зауважмо, у моментах глибшого життя з Богом, наші цінності поставлені правильно. Бог стоїть на першому місці. Тоді ми дбаємо про матеріальні речі розумно та  відповідно до наших потреб.

Мати Господа на першому місці – це завжди знайти час на молитву і прийняття Святих Тайн, щоб багатіти у Бога.

Господи, наповни стодоли моєї душі Твоїми благами, щоб мені багатіти у Тебе. Вчини мене здатною/здатним завжди ставити Тебе на перше місце у моєму житті.