28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Saturday, 14 грудня 2019

Адвент, Лк 9, 57-62
Св. прор. Наума

Розпочинаю молитву Божим Словом з глибоким прагненням слухати і сповняти волю Господа. Прошу про ласку зосередження і відкритості серця.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 9, 57-62.

57. В той час, як Ісус був у дорозі, сказав хтось до нього:
– Я піду за тобою, куди б ти не пішов.
58. Ісус озвався до нього:
– Лисиці мають нори й птиці небесні гнізда, Син же чоловічий не має де голови приклонити.
59. До другого сказав:
– Іди за мною.
Та той відповів:
– Господи, дозволь мені перше піти та поховати мого батька.
60. – Лиши мертвим ховати своїх мертвих, – сказав Ісус до нього. – Ти ж іди, проповідуй царство Боже.
61. Інший сказав:
– Я піду за тобою, Господи, але перше дозволь мені з моїми домашніми попрощатися.
62. Ісус сказав до нього:
– Ніхто, поклавши руку на плуг і озираючись, не здатний до царства Божого.

Сьогоднішній уривок змальовує Ісуса в дорозі до Єрусалиму. Кожне паломництво має місце на певні зречення і незручності, але для Ісуса вони не обмежуються лише цією мандрівкою.
«Лисиці мають нори й птиці небесні гнізда, Син же чоловічий не має де голови приклонити». Таким було усе земне життя Ісуса. Від ночі Різдва, коли мати поклала Його в ясла бідної стайні, бо «не знайшлося їм місця в заїзді» (Лк.2,7) і до останньої миті, коли віддав свого Духа, прихиливши голову до Голготського хреста (Ів.19,30). Що означає для мене слідування за таким убогим Господом?

Троє людей, з якими Ісус веде діалог в цьому уривку, можуть бути подібними до моїх реакцій на пропозицію наслідувати Його. Перший сам зголошується іти за Ісусом, немов показуючи, що часом можна мати багато ревності та ентузіазму, проте шукати не Бога, а власної слави, реалізації та задоволення. Мої прагнення свідчити про Царство Боже дійсно натхненні Богом чи мають якісь інші мотиви?

Інші два співрозмовники Ісуса готові до служіння, але хочуть його відкласти, зробивши перше те, що вважають за потрібне. Те, про що людина дбає в першу чергу, багато свідчить про неї. В момент небезпеки, наприклад, вона найперше рятує те, що для неї найдорожче. Може я також високо ціную євангельські ідеали, але часто знаходиться щось важливіше, - те, що мені не дозволяє ними жити тут і тепер?

В цій молитві прошу сміливості наслідувати Ісуса, що бувши багатим, заради нас добровільно став убогим. (ІІКр.8,9) Прагну переживати присутність Господа, як найбільше багатство свого життя і ціль усіх моїх старань.

Слава Отцю і Сину і Святому Духові.