16
04.2024
Свв. мцц.-дів Агапії, Ірини й Хіонії Лк 22, 24-38
0,00 / 0,00

Saturday, 07 грудня 2019

Адвент, Лк 9, 37-43
Св. влкмч. Катерини. Св. влкмч. Меркурія

У тиші прошу в Бога ласки бути уважним на євангельське слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 9, 37-43.

37. В той час, як зійшов Ісус з гори, сила людей його зустріла. 38. І ось якийсь чоловік з народу почав кричати: – Учителю, благаю тебе, зглянься над моїм сином бо він єдиний у мене. 39. Дух його хапає, і він кричить раптом, трясе ним, і він пускає піну; той його з трудом кидає і він зовсім знемагає. 40. Просив я твоїх учнів, щоб його вигнали, та вони не змогли.
41. Ісус відповів:
– О роде невірний та розпусний! Докіль маю бути з вами та терпіти вас? Приведи сюди твого сина!
42. Коли наближався хлопець, демон кинув ним об землю й сильно потряс ним; але Ісус погрозив нечистому духові, оздоровив юнака й віддав його батькові. 43. Всі були захоплені величчю Божою.

Сьогоднішнє Слово нам показує певного чоловіка, який має тяжку проблему. Його єдиний син тяжко хворий та одержимий нечистим духом. Виглядає так, що ніхто не може зарадити цій проблемі. Навіть учні Ісуса виявилися безсилими. Що ж залишається робити? Чоловік знайшов єдиний вірний вихід – кричати про допомогу до Господа: «Учителю, благаю тебе, зглянься…»

Реакція Ісуса може видатися дещо дивною. Здається, Він роздратований і відкрито це виявляє. Чому така реакція? Чи Ісуса зачепило невір’я тих людей, чи, можливо, брак віри своїх власних учнів? Можливо, в недузі юнака була якась глибша причина, а батько натомість шукав простого виходу з ситуації, не зважаючи на її глибший сенс? Ми можемо лише здогадуватися про це. А чи є в моєму житті якась проблема чи недуга, якій я не годен дати раду ані своїми силами, ані за допомогою молитви? Можливо і мені чогось бракує?

Обурення і роздратування Ісуса, однак, не мають жодних негативних наслідків для тих людей. Хлопець оздоровлений, батько отримав назад свого сина, всі були захоплені величчю Божою. Чи я вмію так опановувати свій гнів, щоб це спричиняло шкоди моїм ближнім? Чи можу навіть у розчаруванні творити добро?

Прошу в Господа про мудрість і силу  опановувати свій гнів, не піддаватися розчаруванню і в будь-яких складних обставинах намагатися чинити добро.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.