19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Tuesday, 19 листопада 2019

Звичайний період, Лк 11, 1-10
Св. Павла, архиєп. Царгородського, ісп.

Молитва має безліч чудових визначень. Про неї так багато сказано прекрасних слів, однак часами є значно легше говорити про неї ніж справді почати молитися. Сьогодні сам Ісус хоче навчати тебе молитися. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 11, 1-10 

1. Того часу Ісус молився в одному місці і як кінчив, сказав до нього один з його учнів: 

– Господи, навчи нас молитись, як Іван навчив своїх учнів. 2. Він до них промовив: 

– Коли ви молитесь, кажіть: 

Отче, нехай святиться ім'я твоє, нехай прийде Царство твоє. 3. Дай нам кожного дня наш хліб насущний. 4. І прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо кожному, хто нам винен;і не введи нас у спокусу. 

5. Далі до них промовив:

Якби хто з вас мав приятеля, і той прийшов до нього опівночі і сказав до нього: друже, позич мені три хліби, 6. бо приятель мій прибув до мене з дороги, і я не маю що йому дати, 7. а той зсередини відповів би йому: не докучай мені, двері вже замкнені, і діти мої зо мною в ліжку; не можу встати й дати тобі; 8. кажу вам, що коли й не встане та не дасть тому, що він його приятель, однак через його настирливість підведеться й дасть, скільки той потребує. 

9. Отож кажу вам: просіть, і дасться вам; шукайте, і найдете; стукайте, і відчинять вам. 10. Кожний бо, хто просить, одержує, хто шукає, находить, і тому, хто стукає, відчиняють. 

«Того часу Ісус молився в одному місці і як кінчив, сказав до нього один з його учнів: – Господи, навчи нас молитись, як Іван навчив своїх учнів». Для Ісуса молитва була чимось дуже важливим, він багато молився і Його молитва була інакшою.  Учні Христа вміли молитися: будучи дітьми свого народу вони з малечку були привчені до практики молитви псалмами, деякі з них знали як навчав молитися Іван Христитель. Однак цей учень що просив навчити їх молитися, добре відчув особливий синівський стосунок Ісуса до Отця. Задумайся, а якими почуттями є сповнена твоя молитва? 

Молитва «Отче наш», промовлена без свідомості Божої присутності і Його батьківської любові може звучати лише як завчена словесна формула. Хоча вона містить в собі есенцію людського буття: перш за все славити Бога та шукати Його Царства, віддаючи в його руки всі свої потреби і труднощі у дусі прощення і надії на спасіння. Ігнатіянська молитва передбачає в тисячі разів сповільнити читання Святого Письма, щоби Слово Боже справді глибоко увійшло в нас і стало молитвою. До чого тебе запрошує сьогодні молитва, якої навчив нас Христос? 

Довір’я і наполегливість дитини має велику силу. «Отож кажу вам: просіть, і дасться вам; шукайте, і найдете; стукайте, і відчинять вам. Кожний бо, хто просить, одержує, хто шукає, находить, і тому, хто стукає, відчиняють». Спробуй в школі молитви насамперед вчитися бути наполегливим та довіряти, пам’ятаючи що завжди знаходишся в полі зору Отця.

Просячи у Господа того що потребуєш, проси також ласки розпізнавати ті моменти в щоденності коли Він сам просить, шукає та стукає до твого серця. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.